Тазгодишната жътвена кампания ще бъде открита в село Златитрап

0
146

Националното откриване на жътвена кампания 2024 ще се проведе на 11 юни от 11:30 ч. в село Златитрап, Пловдив, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

„Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците“, подчертават от НАЗ.

Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на асоциацията от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив.

Събитието ще започне с официална церемония под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“, след което ще се извърши ритуалът по зажънване.

В музикалната програма ще вземат участие танцовият състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).

Справка на БТА показва, че миналогодишното начало на жътвената кампания и зажънването на ръжта по проект „Хляб на мира“ е било на 28 юни. Тогава домакин на събитието е бил Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе, а церемонията се е провела в село Борисово.

Откриването на Жътва 2023 е протекло под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“.

„В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически“, е коментирал председателят на НАЗ Илия Проданов миналогодишната кампания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here