ТАНДЕМЪТ МИХАЙЛОВ-МАРИНОВ ОБЕЗВРЕЖДА УСПЕШНО МИНИТЕ ОСТАВЕНИ ОТ СПАСОВ

Налага се новият кмет Павел Михайлов да спасява общината, като разчиства мините оставени от Спасов на пожар

6
3191
Кметът на "Родопи" П. Михайлов и заместникът му В. Маринов, който спешно се наложи да оглави кризисен щаб за разчистване батака оставен от Пламен Спасов

Надуваният 8 години балон, от бившият вече кмет на община „Родопи“ Пламен Спасов, какъв „невероятен меринджей“ бил се спука вчера с оглушителен гръм.

Оказа се, че Пламен Спасов не само не е никакъв „спасител на община „Родопи“, но е оставил общинските дела в такъв батак, че се налага, новият управник Павел Михайлов да оправя бакиите му на пожар, за да не останат на студено и без храна децата в детските градини и училищата, а улиците на населените места – затрупани от сняг.

Причината е, че с бездействието си Пламен Спасов е минирал сериозно дейността на наследника си, като  

не е провел обществените поръчки

за снегопочистване на селата, за доставки на горива и храна в градините и училищата.

Поради тази причина се наложи новият кмет Павел Михайлов да създаде спешно кризисен щаб, начело на който постави заместника си Владимир Маринов. Двамата ще трябва спешно да оправят бакиите на Спасов, каквито и усилия да им коства това, в името на децата и жителите на „Родопи“, които им гласуваха доверие.

„Още напролет моят предшественик е трябвало да направи обществена поръча за снегопочистване на населените места. Зимата дойде, а все още такава няма. Малко, след като встъпихме в длъжност, разбрахме затова и веднага пуснахме обществена поръчка, но процедурата още не е завършена.“ каза кметът на „Родопи“.

Според решението на щаба, кметът се задължава да възлага директно на фирми и физически лица почистването на улиците в общината, до сключване на договор след проведени процедури по Закона за обществени поръчки.

Следващата седмица на сесията на ОбС Павел Михайлов ще запознае и общинските съветници с кризисната ситуация и решенията на щаба.

„Нямаше обществени поръчки за доставка на горива – газьол и нафта, както и твърдо гориво- пелети, въглища и дърва, за училища и детски градини и за сградата на администрацията. Реагирахме светкавично. Но обществената поръчка за доставка на газьол е обжалвана и делото няма да приключи по-рано от март-април догодина“, прогнозира Павел Михайлов. Той е категоричен, че няма да остави децата в детските градини и училищата без отопление.

„Възложили сме на директорите на училища сами да доставят газьола, тъй като са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Следващата седмица с решение на ОбС ще направим такива разпоредители и част от детските градини, за да могат да изкарат отоплителния сезон без да нарушаваме законовите разпоредби. Договорът за доставка на твърди горива ще влезе в сила на 12 декември. Искам да благодаря на Владимир Маринов, с когото купихме няколко тона пелети за детски градини, на кмета на Марково Десислава Терзиева, която също отдели лични средства за детската градина в селото, както и на ръководството на борсата в Първенец, което се отзова и също достави пелети на детската градина в Марково. Може би ще се наложи да търсим спонсори за доставка на газьол в някои от детските градини в общината, тъй като те до Нова година не могат да поръчват гориво. Засега спасяваме положението,“, обясни Павел Михайлов.

Той допълни, че днес се извършва трансфер на гориво от детската градина в Крумово в детските градини в Кадиево и Белащица. „Получихме разрешение от Митница „Пловдив“ за прехвърлянето на горивото. Всеки ден изисквам справки от директорите и ако се наложи, ще търсим спонсори, които да помогнат за доставки на гориво в другите детски градини“, каза кметът на „Родопи“. Ако днес не е доставено гориво в Кадиево, децата щяха да останат на студено. До 10 дни детските градини в Белащица и Цалапица също ще изчерпят резерва си и остават без отопление.

Пламен Спасов е оставил като тежко наследство и още един проблем. Не е направил обществена поръчка за доставка на храни в училища и детски градини. Сключвали са се анекси към предишната обществена поръчка, но в един момент доставчиците са отказали да доставят продукти, тъй като цените са се променили. Павел Михайлов даде за пример фирма, която е осигурявала месо и месни продукти – договорът с нея е бил сключен на 7 лева за килограм свинско месо, а сега искат да го доставят за 11 лева, заради повишението на цената на свинското.

„Няма обществена поръчка и за прането в детските градини, реагирахме веднага. Вече има сключен договор с фирма и децата ще спят на чисто. Нямам представа какви са били мотивите на моя предшественик за всичко това. Питам се, ако беше спечелил изборите, в каква ситуация щеше да се постави? За мен е недопустимо да няма поръчка за почистване на уличната мрежа, за доставка на течни и твърди горива в детските градини, за храни и пране. Това са най-важните неща, за да функционират нормално градините.“, коментира Михайлов.

Зам.-кметът Владимир Маринов обясни, че ситуацията, в която са били поставени от предишния кмет, е много тежка. „Въпреки всичко, искам да успокоя жителите на „Родопи“, че няма да оставим непочистени улици, нито пък ще оставим децата без храна и на студено. От 1 месец не сме излизали от сградата на общината – от 8 часа сутринта до 21 часа сме тук. Но няма цена, която да не си струва, за да решим проблемите. За две седмици аварираха парните инсталации на детската градина в Ягодово, детската градина в Брани поле и училището в Брани поле, защото никой преди това не си е направил труда да оцени в какво състояние са те. Искам да се извиня, ако случайно някъде вчера при първия снеговалеж, е останала непочистена улица. Засега не сме получили сигнали, но такова нещо отсега-нататък няма да има“, убеден е Владимир Маринов.

„Обидно ни е, че предишният кмет е подходил по този начин, допускаме че мотивите може да са чисто политически срещу нас, но ако е така, жалко за децата и жителите на общината. Искам да благодаря на ръководството на митница Пловдив за бързата реакция по транспортирането на горивото от Крумово в Кадиево и Белащица“, каза още зам.-кметът на „Родопи“ .

Михайлов и Маринов са категорични, че започва пълен одит на общината, ще има ревизия за всички сключени договори.

6 КОМЕНТАРА

  1. Мен пък ме интересуват едни такива неща, за които се шушука по кръчмите, но никой не говори открито за тях. Вярно ли е, че Спасов е представял Мутата и Ицо Терзиев за хора от своя екип? Вярно ли е, че Владо маринов е закъсал много яко с кинтите и дори няма собствен автомобил, та се наложило да моли Павката да му даде колата на Спасов? Ще бъде ли изгонен оня мошеник Недевски най-накрая? Защо трябваше да се прибира отново ДПС и Неазито в управлението въпреки, че гласовете в Общинския съвет и без тях са достатъчно за едно стабилно управление? И други такива интересни неща. Ето ви теми за размисъл!

  2. Кога ще кажат тия двамата какво е състоянието на общината? Защото се говори, че пари нЕма. Освен непроведени процедури по ЗОП за един куп неща тоя самозванец Спасов нещо друго свършил ли е?

  3. Сбъдна се ужасът на Пламен Спасов. Със зъби и нокти се бори за трети мандат точно заради това – да не влезе нов екип в общината и да излезе наяве истината за това какъв некадърник е. Жалко е, че имаше много хора по време на изборите, които са с промити мозъци от непрекъснатото 8 годишно облъчване, чрез вестници, сайтове и лични хвалби от страна на Спасов. Много заблудени овце дадоха отново гласа си за ГЕРБ, а той не заслужаваше дори да отиде на балотаж.

  4. Как някой от тъй наречените джурналисти не се сети да попита кмета къде е Гошо Цанков, защото се говори из общината, че на него му е даден ресор Образование. Малко му е другата работа на Владо Маринов ами да върши работата и на тоя натрапник в нашата община. Питайте бе господа джурналисти! Народа иска да знае #kadeegosho??

    • Пламене ти ли си? Къде изчезна не се беше вясвал дълго време.

      • С Ивето са си свили любовно гнезденце и си гукат, като два гълъба бели. Взаимно си ближат……..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here