ТАЙНСТВОТО НА ОРИЕНТАЛСКОТО КАФЕ

0
3170

Кафето в джезве, на жерава или на пясък има своя идентичност и специфичен начин на приготвяне, свързан с постигането на гъст и плътен каймак. Отличава се с индивидуалност, завладяващ вкус и неповторим аромат.

Класическата рецепта за този вид кафе, изисква за всеки човек да се прави самостоятелна напитка, която да е съобразена с неговите предпочитания.

За да стане ароматно и истинско ориенталско кафе, обикновено в медно джезве се сипва чаша кафе, добавя се по-малко студена вода и захар на вкус (когато е по-сладко кафето се казва, че е „шекерлия“), като същевременно не се спира да се бърка.

След кипването (надигането) на сместа (вари се на бавен огън или на жерава), джезвето се сваля и връща на котлона (отнема се от жаравата) от три до седем пъти, за да се получи гъст каймак със светлокафяв цвят. Благоуханната напитка се поставя върху поднос с малки кафени чаши и се поднася с чаша студена вода. Някъде кафето се сервира с бяло сладко или локум.

За да се усети по-добре вкуса на благоуханната напитка, първо, трябва да се отпие глътка от водата. Израз на гостоприемство е гостът сам да си сипва кафето. То трябва да се пие горещо и да се сърба както повелява традицията на Ориента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here