ТАЙНСТВЕНИТЕ СИЛИ НА ЧЕСЪНА

0
2424

Българските традиционни вярвания преписват на чесъна голяма предпазна сила, свързана със специфичната му остра миризма и реалните му качества. Смята се, че зеленчукът предпазва и лекува ухапване от змия, зли сили и демонични същества.

Най-често скилидки от чесън се използват против уроки – те се връзват на плитките на момите, на кърпата на родилката и върху шапката на новороденото; на кончетата и агънцата, на пчелните кошери и сватбеното знаме. Скилидки се вплитат и между цветята на сватбените венци. Чесънът се използва и от русалиите при техния ритуално-магичен танц, с който лекуват.

В растението се съдържа манган, витамини В1 и B6, витамин C, селен, калций, калий, желязо, мед и други полезни за човешкия организъм вещества.

При редовна консумация на чесън се постига ефект за намаляване на кръвното налягане, на нивото на триглицеридите и холестерола.

Веществата, съдържащи се в чесъна спомагат за предотвратяване на атеросклероза и диабет, както и за намаляване на риска от инфаркт или инсулт.

Пикантният вкус на чесъна и неповторимия му аромат го правят предпочитана подправка за широк кръг от ястия. Интензивността на вкуса и аромата му варират според начините на приготвяне. Често се използва в комбинация с лук, домати и джинджифил.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here