Свинекомплекс Голямо Враново вече се радва на прасенца от новосъздадена порода

0
211

Първите прасенца от новосъздадената порода на Свинекомплекс Голямо Враново, която е кръстоска от уникалната Източнобалканска свиня и Дюрок, вече се появиха на бял свят. Както Русе Медиа писа, раждането им се очакваше до края на януари, а по породата се работи съвместно с Тракийския университет в Стара Загора и Университета за хранителни технологии в Пловдив.

Целта е да се съхрани и възроди изчезващата порода Източнобалканска свиня, която се слави с едно от най-вкусните меса. Свинекомплекс Голямо Враново вече спечели на последната „Месомания“ златен медал за луканката си от този вид месо и продължава работа по разработването на породата. Планирано е да бъдат отгледани около 1500 животни от кръстоската между Източнобалканска свиня и Дюрок, а Пловдивският университет за хранителни технологии ще следи вкусовите качества на месото.

В момента в Свинекомплекс Голямо Враново се отглеждат 2000 майки и 400 ремонтни майки от породите Ландрас, Дюрок, Пиетрен, Голяма бяла. Годишно тук се произвеждат около 55 000 прасета с тегло над 100 кг. Дружеството е затворило цикъла, като има свои кланица и транжорна. Храненето е организирано на база собствени фуражи.

Свинекомплекс Голямо Враново продължава да открива нови магазини, а едни от големите нови обекти са транжорна за червени меса и склад на едро в Пловдив. В тях се предлагат над 100 продукта от различни видове – меса трупни, субпродукти, жарени и пушени, разфасовки, малотрайни колбаси, полутрайни и трайни колбаси, млени меса, полуфабрикати, консерви и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here