СВЕТОВНАТА МРЕЖА ЩЕ НАВЪРШИ 30 ГОДИНИ НА 12 МАРТ

ИНТЕРНЕТ НАВЪРШВА 30 ГОДИНИ НА ФОНА НА МНОГО ПРОБЛЕМИ

0
2376

Във вторник, 12 март, целият свят ще отпразнува 30-ия рожден ден на интернет и всеки един от нас е поканен да се присъедини към празненствата по този повод, на живо в мрежата!

Световната мрежа („WWW“ или „Web“) е глобална информационна среда, която потребителите могат да четат и пишат чрез компютри, свързани с интернет.

Терминът често се използва погрешно като синоним на самия интернет,

но уеб е услуга, която работи по интернет, също както и електронната поща .

Когато Сър Тим Бърнърс-Лий изобретил Световната мрежа през 1989 г., той промени света завинаги.

За да отбележи това събитие, Сър Тим ще поеме 30-часово пътуване, започвайки от ЦЕРН в Швейцария, където е работил, когато е изобретил мрежата и завърши в Лагос, Нигерия.

Дата, която се води като официална за откриването на нета е 12-март 1989 г. Тогава Бърнърс-Лий работи в ЦЕРН и публикува своята система, която има за цел да помогне на учените по-лесно да обменят информация помежду си бързо и децентрализирано. Системата използва хиперлинкове, за по-лесна връзка между публикациите. Така не се налага всеки път да се пишат пълните адреси за достъп до дадена публикация или информация, а тя може да се отвори с един клик.

Технологията се харесва от учените и ЦЕРН решава да я доразвие. Така се ражда Hypertext Transfer Protocol (HTTP), който през 1993 г. решава да запази отворен и безплатен. Именно това позвоялва на Интернет да започне да се развива и да стане огромната сила, която е днес с около 2 млрд. сайта, над 3,5 млрд. потребители и в основата на бизнеси и работни места за трилиони долари.

„Не съм мултимилиардер, но това не е проблем. В противен случай, Интернет нямаше да съществува днес“, коментира Бърнърс-Лий по време на събитие в чест на юбилея, организирано от в. Washington Post.

НЕ ВСИЧКО ОБАЧЕ Е ПРЕКРАСНО!

Бърнърс-Лий може да не съжалява, че не е милиардер заради творението си, но определено тъгува за неговото състояние днес. „Представете си, че имате голям проблем като климатичните промени или искате да лекувате рак, но частите за решаването му са в мозъците на различни хора по целия свят. Това беше целта на Мрежата – да свърже тези хора“, коментира Бърнърс-Лий.

Според него обаче днес Интернет е „превзет от крадци“, които може да го унищожат.

Днес Мрежата се използва за разпространение на дезинформация, фалшиви новини, реч на омразата. В търсенето на бърза и по-лесна печалба, много компании пренебрегват личното пространство о и защитата на потребителите, казва още Бърнърс-Лий.

Той допълва, че винаги е бил наясно, че няма как Интернет да бъде опазен напълно. Както на улицата има хора с лоши намерения, така е и в дигиталния свят, отбелязва той. Затова припомня, че самите потребители също имат отговорност в защитата на Интернет и да опознаят Мрежата по-добре и да се научат да я използват като например проучват сайтовете, които посещават и избягват съмнителните страници.

Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий все още вярва, че може да спаси Мрежата

Въпреки това Бърнърс-Лий смята, че има какво още да направи и самият той. През миналата година той започна две нови инициативи за „спасяване на Интернет“ – платформата Solid, която да позволява на потребителите да управляват цялата лична информация за тях в мрежата и „Договорът за Мрежата“ – манифест с принципи, които някои от големите ИТ компании вече подписаха.

Освен това Бърнърс-Лий се надява постепенно повече хора да започнат да искат да управляват личните си данни в Интернет и да проявят повече желание да си върнат контрола. Това според него ще е достатъчно да спаси Мрежата и да я върне в правилната пътека на развитие.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here