СВЕЩЕНИЦИ НА ИНСТРУКТАЖ СРЕЩУ ПОЖАРИ ПО ВЕЛИКДЕН

Освен в храмовете екипите влизат на оглед в знакови стари сгради и паметници на културата

0
2070

Служители на служба „Пожарна и аварийна безопасност“ ще  гледат под лупа църкви, манастири и параклиси. Целта на проверките е превенция и осигуряване на пожарната безопасност по време честванията на големите християнски празници Цветница и Великден, съобщава Марица.бг.

Още тази неделя се очаква стълпотворение на хора в катедралата „Свети Лудвик“ в Пловдив, тъй като католическата общност ще празнува Великден. По същото време православните храмове ще бъдат пълни за Цветница.

Служителите на Пожарната проверяват дали са спазени изискванията за безопасност в храмовете и провеждат специални инструктажи на църковните служители за какво да следят и как да действат за недопускането на инциденти.

При инспекцията в храмовете пожарникарите оглеждат най-напред входовете и изходите, за да са сигурни, че в случай на пожар ще бъде осигурена бърза евакуация на хората.

Опазването на човешкия живот е най-важното в работата на огнеборците, затова в случай на пожар при пристигане на място те първо се заемат с извеждането на хората от горящата сграда, а след това започва гасенето. От всички храмове се изисква да има изправни уреди за първично гасене, това са пожарогасители. Всички служители в църквите трябва да наблюдават свещниците, да напътстват потока от хора, за да няма блъскане. В повечето от храмовете, от съображения за пожаробезопасност, свещниците са поставени в преддверията на храмовете, обясниха огнеборците.

Най-важното в нощта на посрещането на големия християнски празник е да се съобразяваме с дистанцията и да пазим хората около нас, когато носим в ръцете си запалена свещ, съветват пожарникарите. Най-големият риск е при пренасянето им от храма до дома, особено ако това става с автомобил.

Не оставяйте запалената свещичка в ръцете на детето, докато шофирате. Вкъщи пък я поставете на място, далече от леснозапалими вещи като завеси и драперии, съветват огнеборците.

Междувременно стана ясно, че всички паметници на културата подлежат на периодични проверки по отношение на пожаробезопасността. Те трябва да отговорят на същите изисквания, каквито има за всяка сграда, пусната в експлоатация.

Очаква се пожарът в катедралата „Нотр Дам“ в Париж да предизвика тематични проверки у нас из сгради, паметници на културата, с цел недопускането на подобни инциденти, но това ще решат от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. До вчера допълнителни инструкции и разпореждания до пожарните служби нямаше спуснати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here