Масов протест подготвят  жителите на Белащица, с шествие и блокиране на пътя, на Денят на съединението на България – 6-ти септември, научи репортер на Родопи-инфо от членове на инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ в селото.

Освен от Белащица в недоволството ще се включат хора от Брестник, Марково, Гълъбово, Браниполе, както и от градовете Пловдив и Куклен.

Припомням, че борбата на жителите на Белащица и околните села срещу дейността на кариерата продължава с години. В резултат от общественото недоволство бяха назначени редица проверки от страна на РИОСВ и Министерството на енергетиката.

Министерството на енергетиката извърши проверки след серията от бунтове на жителите на петте засегнати села в района. Проверката доказа незаконната работа на концесионера, затова ние настояваме концесията да бъде прекратена незабавно, твърдят хората от инициативния комитет.

Местните споделят недоволството си най-вече от прахта, носеща се от находището, от мръсния въздух и разбитите от камиони пътища. Кариерите в Белащица тровят въздуха на хората в селото, а в същото време взривовете разрушават близкия манастир „Свети Георги“, строен преди хиляда години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here