Министърът на икономиката Богдан Богданов и зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков участваха в церемонията за първа копка на новия завод на Schneider Electric за електрически компоненти в „Тракия икономическа зона“ край Пловдив. Размерът на инвестицията е 107 млн. лв. и се предвижда да разкрие 110 нови работни места. В завода ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

Министърът посочи, че това е първият проект, който получава директна държавна помощ и така държавата променя начина, по който работи с инвеститорите. „Беше крайно време държавата да промени подхода си към инвеститорите и да покаже, че е активен партньор в изграждането на тези големи инвестиционни проекти“, коментира Богданов.

Той припомни, че компанията инвеститор преди това е планирала да построи завода си в Унгария.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков каза, че от юни миналата година досега министерството е издало 24 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите. Стимулираните инвестиции са в размер на над 510 млн. лв., по които ще се разкрият 2064 нови работни места.

Български и чуждестранни инвеститори вече могат да разчитат на реална и предвидима подкрепа, която може да достигне до 60% от допустимите разходи за инвестицията.

Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и др. Крайната цел е реализацията на „умна производствена сграда“ – със сертификат Smart factory, спрямо глобалните вътрешни стандарти на Schneider Electric за покриване на критериите за минимум златен LEED сертификат, с който ще се превърне в първата от този вид производствена сграда на компанията в Централна и Югоизточна Европа.

Строителството на завода кай Пловдив се планира да продължи една година.

„В началото на месеца получихме статуетката „Инвеститор на годината“ и това е признание не само за Schneider Electric, но и за партньорството, което успяхме да постигнем с българската държава с намерението да построим изцяло нов завод. Като първа стъпка стартираме с фабрика от 8 300 декара. Самата площ тук, която е закупена от Schneider
Electric България, е 100 декара с намерение да растем до максимална степен в следващите 10 години“, сподели Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, по време на церемонията. „Приоритет на Schneider Electric оттук нататък е, че корпорацията определя България като изключително стратегическа единица и предизвикателството пред нас е да поддържаме бизнеса тук, в Тракия икономическа зона, и да растем с увеличение на нашето продуктово портфолио и на пазара от гледна точка на крайни продукти и дестинации, до които доставяме“, допълни още той.

В церемонията участва и Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България.

Мила Ненова – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, зам.-кметът Владимир Темелков, Пламен Панчев – изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here