Стотици се поклониха пред чудотворната икона на Св. Богородица, известна като „Златна ябълка” в Асеновград

0
176

На петата събота от Великия пост църквата отбелязва акатистна събота и почита Божията майка. На много места празникът е известен и като „Златната ябълка“. Тази традиция се поставя през 18-и век от хората квартал Горни Воден над Асеновград. Днес там цял ден стотици вярващи се стичаха, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица.

Някогашният игумен Ананий предал на идните поколения как през 1750 г. безплодна жена изпаднала в отчаяние, че закъсняла за служба. А нафората била свършила, но свещеникът й дал една ябълка, която видял до иконата на Богородица. След известно време дошла вестта, че е бременна.

„И тя за благодарност поръчва една златна ябълка и я донася тук. Хората започват да закачат ябълки от началото на Великия пост. Тази традиция от тук навлиза в Асеновград, в селата, и лека полека гледам, че започна навсякъде в България“, разказва отец Йордан, архиерейски наместник на Асеновград.

Днес от ябълките до чудотворната икона отнесе в дома си всеки вярващ, дошъл в храма в Горни Воден.

„Всяка година посещаваме точно на този ден тази църква.“

Велислава е израснала в Асеновград и от бабите си още помни, че тази икона помага на бездетните двойки да заченат.

„Всяка година се вълнувам изключително много, когато виждам семейства с рожбите си вече на ръце, идвайки тук да благодарят на майката Божия, след което и кръщават тук децата си.“

„Деца се раждат. Не знам как става, но наистина се раждат деца.

Света Богородица праща чудото само на тези, които силно вярват, казват свещениците в региона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here