СТАНЧИНАРСКИ ПРАЗНИК НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ПЪРВЕНЕЦ

0
960

На „Сирни заговезни“, който тази година се пада на 17 март, в село Първенец, се празнува кукерски (станчинарски) празник. Денят се чества с карнавално шествие и конкурс за най-оригинален карнавален костюм и богата фолклорна програма.

Маскираните кукери в Първенец се наричат „станчинари“. На лицата си имат телени маски, на които се рисува лице и се слагат различни украси. Станчинарите носят характерни калъчки – дълги дървени тояги, които са с образа на жена.

Сирни заговезни е последният ден, в който на християните, спазващи Великия пост, е разрешена храна от животински произход. Строгите великденски пости започва от следащия ден 18 март, понеделник. По време на постите не е позволена консумацията на месо и всякаква храна от животински произход. Забавления, сватби, игри и всякакви веселия са забранени. Християните, които постят, пречистват не само тялото, но и духа си за посрещането на най-големия християнски празник – Възкресение Христово.

Традицията повелява в този ден да се иска прошка, ако сме съгрешили през годината, с думите „Искам ти прошка“, а отговорът е „Простено да ти е!“, разказват възрастните хора в селото.

Ето и празничната програма споделена от Кметство Първенец за 17 март:

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here