СРЕЩИ МЕЖДУ РЪКОВОДСТВОТО НА “РОДОПИ“ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВиК СЕ СЪСТОЯХА В СГРАДАТА НА ОБЩИНАТА

0
259
Главният хранителен водопровод, който доставя питейната вода на село Браниполе да бъде сменен с нов. За това настояват кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и кметът на селото Даниела Стоилова.
Това стана по време на среща с представители на ВиК-Пловдив. На нея присъстваха още заместник-кметовете Емилия Иванова и Неази Таир.
Срещата беше инициирана  след като през изминалата седмица се случи сериозна авария, която остави без вода десетки семейства дни наред в село Браниполе.
Подмяната ще реши дългогодишен проблем, заради който всяко лято част от селото остава без водоподаване.
Оказва се, че водопроводната мрежа е много стара, амортизирана и е причина за честите аварии. Заради многото течове и запушвания дебитът силно намалява, затова високите етажи в горната част на селото остават без вода.
Поредна работна среща за решаване на проблема с качеството на водата в село Брестовица се състоя в община „Родопи“ през изминалата седмица.
На срещата присъстваха заместник-кметът Емилия Иванова, директорите на ВиК –Пловдив Огнян Кулишев, на „Басейнова дирекция“ Георги Велев, Нейко Нейков, хидрогеолог към фирма „ Водоканал геотех“, която има ангажимент да извърши хидрогеоложките проучвания на новите водоизточници, специалисти от общинска администрация и представител на сдружение „Живот за Брестовица“.
Стана ясно, че още същият ден отчетът за извършените хидрогеоложки проучвания ще бъде внесен в „Басейнова дирекция“, а до края на седмицата ще бъде входирана и обосновката за водовземането. От своя страна „Басейнова дирекция“ даде срок до края на юни да даде становище за разрешението. Успоредно с това ще започне и изграждането на третия кладенец, който ще захранва Кадиево. Работи се и по проекта за изграждане на пречиствателното съоръжения за манган на площадката на Помпена станция 2-ри подем.
„ Проблемът в селото е изключително сериозен. Хората вече трета година живеят на водоноски и не могат да използват водата от чешмите си за битови и питейни нужди. Община „Родопи” пое ангажимент за проучване и намиране на нов водоизточник за осигуряване на чиста питейна вода за село Брестовица и го изпълни. Направени са два нови сондажа, които са с много добри показатели. Водата е чиста и с много добър дебит”, коментира кметът Павел Михайлов.
Община „Родопи“ започна процедура по изготвяне на парцеларните планове на трасето за довеждащия водопровод в Брестовица, технически проект и проектиране на новата водопроводна мрежа в регулация на селото. Предстои „Басейнова дирекция“ да учреди санитарно-охранителните зони около сондажите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here