СРЕДНОВЕКОВНИ „ПРОЗОРЦИ ЗА ВИНО“ ОТВОРИХА ОТНОВО В ТОСКАНА, ЗА ДА СЕРВИРАТ ВИНО, СЛАДОЛЕД И КАФЕ

Те са служили на местните винопроизводители да запазят бизнеса и здравето си през годините на чумата.

0
340

„Прозорците за вино“ са използвани във Флоренция по времето на чумата в Италия, за да може ресторантите да продават вино без да докосват клиентите си.

Стотици години по- късно, напредничави флорентинци възраждат тази идея, като предлагат на посетителите кафе и коктейли, „сервирани“ в унисон с противоепидемичните мерки, наложени заради COVID 19.

„Прозорците за вино“ или buchette del vin са абсолютно уникални за Тоскана и не могат да бъдат видени никъде другаде в света.

По този повод Асоциацията на прозорците за вино сега полага грижи за повече от 150-те прозореца във Флоренция.

Когато Италия бе поставена под карантина през месец февруари, нацията се обедини в битката срещу коронавируса. Оперни певци и музиканти, изнасяха своите „спектакли“ на балконите си, за да покажат своята подкрепа към съседите си. На прозорци и тераси бяха опънати пъстри знамена, на които бе изписано andrá tutto bene- всичко ще бъде наред.

Във Флоренция, от своя страна, изобретателни ресторантьори се вдъхновили от средновековната архитектурна приумица и я използвали, за да спасят своя бизнес и да поддържат духа на града жив, публикува insider.com.

„Прозорците за вино“ са малки отвори в стените на ресторантите, които в средновековието са служили за сервиране на вино на работническата класа.

Председателят на Асоциацията на прозорците за вино Матео Фаглиа споделя пред медията, че хората са можели да почукат на малките дървени вратички и бутилките им са били доливани с вино директно от фамилиите Антинори, Фрескобалди и Рикасоли, едни от най- добрите производители на вино в Италия и до днес.

Сега тези прозорци сервират и сладолед.

Една от най-известните сладкарници Виволи, също притежава такъв „прозорец за вино“, който използва, за да сервира сладолед и кафе.

Това не е първият път, в който тези прозорци са използвани, за да предотвратят разпространяването на заразни болести във Флоренция. Когато чумата в Италия се разпространява през 1630г., според историците, местните са разбрали необходимостта от изолация, за да се предпазят. Това е и причината за направата на тези интересни прозорци. За да не взимат парите на ръка, продавачите на вино са подавали плоска метална табла, след което са я дезинфекцирали с оцет.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here