Спасовден – Възнесение Господне ще бъде отбелязан с тържествен звън и курбан за здраве

0
258

В деня на големият християнски празник Спасовден – Възнесение Господне от камбанарията на 186-годишната църква „СВЕТИ АТАНАСИЙ“ в село Дедево ще прозвучи тържествен двугласов звън.
Тази година празника се отбелязва на 13 юни.

Параклис „СВЕТИ ДУХ“ в селото ще бъде отворен от 10 до 12 часа.
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ, един от седемте Господни празници, се отбелязва на 40-ия ден след Великден, винаги в четвъртък. Това е последният от 7-те Велики четвъртъци.
След като възкръсва, Исус Христос оставана Земята 40 дни като богочовек, за да води своите беседи с апостолите и да проповядва учението си.
На 40-ия ден, заедно с майка си и учениците си, той се изкачва на Елеонската планина. „И, както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето. Те Му се поклониха и се върнаха в Йерусалим…“ (Евангелието на Лука).Възкръсналият Божи Син се връща при Своя Отец в небесата и сяда отдясно на силата Му.
Така със своето възнесение Исус Христос завършва делото на спасението.
СПАСОВДЕН е популярното сред народа име на Господния празник – от „спасител“, „спасение”.
Параклис „Свети Спас“, който се намира в близост до Храбрино утре отбелязва своя храмов празник.
От години на празника се извършва Света Литургия и се раздава курбан за здраве.
Според народния календар на Спасовден се обикалят нивите и ливадите и с песни се вика дъжда. Вярва се, че ако на Спасовден вали, годината ще е богата и реколтата – обилна.
Денят се свързва и с култа към мъртвите. „Разпуснатите” на Велики четвъртък души се „прибират” на Спасовден. В събота след Спасовден е една от трите големи задушници, наричана „Черешова задушница”.
Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори и цветари.
Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here