Спането на лявата ви страна е по-полезно за здравето

0
142
Според източните философии, независимо дали са индийски, китайски, тибетски или тайландски, лявата страна на тялото е напълно различна от дясната. Дори някои будистки монашески традиции включват в предписанията си монасите да спят на лявата си страна.
Въпреки че звучи странно, почивката и спането на лявата страна има много ползи за здравето.
Лявата страна на тялото е доминиращата страна на лимфната система. По-голямата част от лимфата се оттича в гръдния канал, разположен от лявата страна. По пътя си лимфата пренася протеини, глюкозни метаболити и отпадъчни продукти, които се пречистват от лимфните възли, за да бъдат дренирани от лявата страна.
Изведено от горното, в ориенталската медицина е обичайно да се заключава, че заболяванията от лявата страна на тялото може да се дължат на хронично задръстване на лимфната система.
Според Аюрведа задръстванията възникват в тялото при следване на определени приоритети. Ако лимфната система се управлява съвместно, впоследствие черният дроб и кръвта се насищат с токсични вещества. Първичните симптоми на конгестия се появяват от лявата страна на тялото, преди да се преместят в дясната страна, където се появяват по-късно.
Уморен след хранене?
Индийското предложение е, ако правите почивка след хранене, легнете на лявата си страна. Времето за почивка не трябва да надвишава 10 минути и е различно от следобедния сън, който обикновено е 20 минути или повече.
Стомахът и панкреасът висят от лявата страна. Когато лежите на лявата си страна, и двете естествено висят надолу, което позволява оптимално и ефективно храносмилане.
Храната се движи естествено през стомаха и панкреатичните ензими се секретират постепенно, а не всички наведнъж, което се случва, ако лежите на дясната си страна.
Когато лежите на лявата си страна, черният ви дроб и жлъчният мехур висят от дясната ви страна.
Почиването на лявата им страна им позволява да висят и да отделят ценните си ензими в храносмилателния тракт, като емулгират мазнините и неутрализират стомашните киселини.
Когато храносмилателната ви система е стимулирана по този начин, храносмилателният ви цикъл е по-кратък и не ви оставя мудни през останалата част от следобеда. Опитайте се да почивате 10 минути на лявата си страна след хранене.
Чувствайте се пълни с енергия и не сте уморени след хранене.
Опитайте се да ядете спокойно на обяд и не забравяйте да почивате на лявата си страна и проверете дали ще се почувствате по-енергични и с по-добро храносмилане.
Магията на спането на лявата страна.
Тънкото черво премахва токсините през илеоцекалната клапа (IVC) от дясната страна на тялото в началото на дебелото черво. Дебелото черво се намира от дясната страна на тялото, пресича корема и се спуска от лявата страна.
Според VIC, спането на лявата ви страна позволява на гравитацията по-лесно да избутва телесните отпадъци в дебелото черво от тънкото черво.
През нощта, продължавайки да спите на лявата страна, отломките се придвижват по-лесно към низходящото дебело черво и на сутринта елиминирането ще бъде по-лесно.
Най-доброто функциониране на сърцето.
Повече от 80% от сърцето е разположено от лявата страна на тялото. Ако спите на лявата си страна, лимфата, която се оттича към сърцето, ще бъде насочена от гравитацията, помагайки на сърцето, докато спите.
Аортата, която е най-голямата артерия на тялото, излиза от горната част на сърцето и се извива наляво, преди да се спусне в корема. Когато спите на лявата си страна, сърцето изпомпва кръвта по-лесно в низходящата аорта.
Спането на лявата страна позволява на червата да се отдалечат от вената кава, която пренася кръвта обратно към сърцето. Забележително е, че празната вена лежи от дясната страна на гръбначния стълб, така че когато лежите на лявата си страна, вътрешните органи се отдалечават от празната вена.
Отново гравитацията улеснява работата на сърцето.
Далакът е част от лимфната система и също се намира от лявата страна на тялото. Функцията му е на голям лимфен възел, който филтрира лимфата и допълнително филтрира кръвта. Когато лежите на лявата си страна, връщането на течност в далака е по-лесно и става по-лесно чрез гравитацията.
Лимфната система източва всички клетки на тялото чрез мускулни контракции и движения, а не чрез изпомпване на сърцето.Да не помагате на лимфата да изтича в далака и сърцето чрез гравитация е прост начин да пречистите тялото си, без да правите нищо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here