Спа хотел „Беркут” отново се продава, цената скочи с над 1 млн. лева

Сегашния търг е пети поред, като опитите за продажба датират от 2019 година.

0
354

Популярният СПА хотел „Беркут” в пловдивското село Брестник отново е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Този път цената му е скочила драстично спрямо последния опит да бъде продаден.

През декември миналата година хотелът беше пуснат с начална цена от 6,5 млн. лева, или малко над 3,3 млн. евро. Този път наддаванията ще започнат от малко над 7,6 млн. лева, (3,9 млн. евро), което е с повече от 1 млн. лева от предишната стартова цена.

Търгът за публична продан е обявен с цел да бъдат разплатени дълговете на настоящия собственик,  Припомняме, че преди 5 години цената на комплекса беше 4,8 млн. лева. В последствие първоначалната стойност скочи до 6,3 млн., преди да достигне и пикът от над 7 млн. Последва още един скок до 7,2 млн. лева, след което цената падна до 6,5 млн. Сегашния търг е пети поред и въпреки, че хотелът става все по занемарен, това и е и най-високата сума до момента от което ще започнат наддаванията.

Настоящият търг стартира на 6 февруари тази година и ще продължи до 6 март 2024 г. Дали този път ще има интерес към имота ще стане ясно на 7 март, когато ще бъдат отворени офертите.

Продажбата на „Беркут” включва терена от над 18 дка в местност „Манастирския път“, четириетажен хотел със застроена площ от 440 кв.м., ресторант от 220 кв.м., двуетажен спа център със застроена площ от 240 кв.м., двуетажна сграда със застроена площ от 1200 кв.м., басейн, и 6 къщички за настаняване с квадратури между 60 и 80 кв.м. В цената са включени и още 6 по-малки парцела, помощни сгради – спа, спортни и детски съоръжения. Общата застроена площ на комплекса е 2665 кв.м., а разгърната застроена площ /РЗП/: 3473 кв.м.

Крупният имот от над 18 дка попадна в ръцете на частния съдебен изпълнител Людмила Мурджанова, заради дългове на дружеството собственик – „Спорттур“ ЕООД. Капиталът му е на „К-И инвест холдинг“, която от своя страна е еднолична собственост на Иван Маринов. Върху част от фирменото му портфолио има запори заради извършен залог на търговско предприятие срещу теглене на кредит.

Вурху хотела е наложена възбрана, а имотът е обявен за публична продан, като процедурата е отворена за пореден път, след като цената на хотела е била коригирана. Върху комплекса има и още възбрани от други  банки и фирми-кредитори.

Целта е с парите от продажбата на „Беркут“ да бъдат погасени вземанията на банките кредитори, както и на други компании, към които има натрупани дългове. Освен, че дружествата на Маринов – „Спорттур“ ЕООД, „Бибъл Комерс“ ООД и „Кавен Ирадис“ ЕООД, „Бизнес Хотел Беркут“, „К-и пропърти“, „Си имоти“, „Верси логистикс“ са заложени в ББР за над 4,8 милиона, спа комплексът е и ипотекиран.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here