СОЦИОЛОЗИ: ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ Е БОРИСОВ, А ГОЛЕМИЯТ ГУБЕЩ Е СТРАТЕГИЯТА НИНОВА

0
1929

„Големият победител е Борисов, а големият губещ е стратегията Нинова“. До тази констатация стигнаха социолозите Стефан Георгиев и Ружа Смилова пред БТВ след резултатите от изборите за Европейски парламент, при които ГЕРБ водят с 30, 77%, а на второ място е БСП с 25, 01 процента.

Трети са ДПС с 13,73%, следвани от ВМРО с 8.06% и Демократична България със 6, 90 процента.

Дали БСП е разделена на две, ще се види на Националния съвет на партията, стана ясно от думите на Георгиев.

По думите на социолога, проблемът е, че в голяма степен мобилизацията декларирана предварително по време на предварителните сондажи е по-голяма особено около БСП.

Той призна, че е много трудно е да се измери готовността на българските гласоподаватели, когато става въпрос за евроизбори.

Много далеч сме от обявяване на окончателните резултати и Демократична България са на ръба, посочи Стефан Георгиев.

Според Ружа Смилова, има големи губещи и това е европроблематиката, която по никакъв начин не е засегната по време на предизборната кампания.

По думите й, няма нагласа за предсрочни парламентарни избори в България и хората малко или много харесват това, което получават като управление.

Другото, което е липсвало е, че гражданите са дезаинтересовани от случващото се в Европа. Нямало дебат за Европа в рамките на настоящата предизборна кампания.

Ружа Смилова изтъкна, че по този начин сами се маргинализираме и не искаме да участваме в бъдещето на Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here