СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР БИСЕР ПЕТКОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания

0
1874

Поредният бушон в кабинета на ГЕРБ изгърмя, след като министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Премиерът счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания. Бисер Петков бе назначен за социален министър на 4 май 2017 г.

Година по-късно през юни 2018 г. Борисов за първи път поиска оставката на Петков заради протеста на майките на деца с увреждания. Тя обаче не беше приета. 

Валери Симеонов от „Обединени патриоти” заяви пред NOVA, че предстои свикване на Коалиционен съвет във вторник.

Най-пресният проблем в системата е с изплащането на обезщетенията на нетрудоспособност и подхвърленото предложение първият ден от болничния да бъде за сметка на работещия. Темата срещна широк обществен отзвук. Премиерът увери, че предложението на управляващата коалиция няма да бъде гласувано, но синдикатите от КТ „Подкрепа” излязоха на голям протест на 27 ноември. Митинг-шествието премина през Народното събрание, където представители на КТ „Подкрепа“ внесоха протестна декларация с исканията си – първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите и те да покриват 100% от него, а не 70% както е в момента.

Оставката на Бисер Петков идва в момента, в който буквално след няколко дни ще бъде гласуван Бюджет 2020, както и бюджетите на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е поредният министър, който напуска настоящия кабинет на Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here