След почти месец: Животновъдите от Пловдивско временно прекратиха протестите си

0
125

Протестите на животновъдите от Пловдивско, които затваряха Подбалканския път между Карлово и Казанлък всеки ден в продължение на няколко седмици, са официално прекратени. Това съобщи животновъдът Тодор Диклиев.

„Прекратихме протестите си преди около седмица, за да можем да съберем храна за животните“, обясни Диклиев. Той допълни, че протестните действия ще бъдат възобновени най-вероятно наесен.

От началото на протестните действия до момента сме получили писма от кметовете на Павел баня и Карлово, с които заявяват, че ни подкрепят. На следващото градско събрание в град Калофер ще се погрижим отново да повдигнем въпроса и ще видим как ще процедираме занапред.

Алармирали сме всички институции. Предстои да поискаме също така да участваме във всички срещи на Министерството на околната среда и водите, касаещи животновъдите“, каза още Тодор Диклиев.

В продължение на почти месец животновъдите затваряха Подбалканския път с искания да бъдат променени нормативните разпоредби, които ограничават пашата на животни в териториите, попадащи в границите на Национален парк „Централен Балкан“.

Според фермерите въведените ограничения засягат животновъдството в цяла Централна България и застрашават сектора, като ще доведат най-малко до намаляване на броя на отглежданите говеда и овце.

Протестиращите са изпратили писма до Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите, в които са изложили проблема и своите искания за решаването му.

Протестите започнаха на 4 юни с опъването на символичен палатков лагер, разположен край Подбалканския път София-Бургас на източния вход за Калофер. На символичния протест се събраха над 20 животновъди и опънаха палатки, над които развяха национални флагове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here