Славната история на българското самолетостроене

0
1083
Най-големия български авиоинженер – професор Цветан Лазаров посвещава живота си за създаване научна и техническа база в България за производство на самолети със сериозно Европейско качество.
121 години от рождението на проф. Цветан Лазаров – Професорът на  българското самолетостроене | Плевен За Плевен
За кратко – от 30-те години на XX век до средата на 50-те, България се превръща в един от големите производители на самолети в Европа. Югославия и Полша започват да внасят от моделите, произведени у нас.
Въпреки всичко това обаче, по поръка на СССР в продължение на десет години, самолетостроенето в България бива умишлено възпирано, за да се стигне до момента, в който цеховете, произвеждали българската авиационна техника да правят мотопеди.
Музеят на авиацията съхранява историята на българското самолетостроене -  История и Вяра
Цветан Лазаров е роден в гр. Плевен на 25. февруари 1896г. Интересът му към двигателите с вътрешно горене и по-специално авиацията датира още от младежките му години.
Проф. Цветан Лазаров – геният на българското самолетостроене | България |  Новини от България и Света | OFFNews.bg
Малкият Цветан дори упорито учи френски и руски, за да може да чете специализирана литература по тези теми. През 1912 г., едва шестнайсетгодишен, работи като стажант монтьор на старото софийско летище, а когато избухва Балканската война, отива доброволец. Работи като механик на летището Мустафа паша (днес Свиленград), където се базира Първо аеропланно отделение.
Свиленград (Мустафа паша) | Изгубената България
Интересен факт е, че мнозина сочат това летище като първото военно летище в света!
През 1922 г. Цветан Лазаров заминава за Германия и постъпва във Висшето техническо училище в Шарлотенбург. Учи упорито немски език. Специализира леки двигатели с вътрешно горене и самолетостроене. Въпреки огромния си талант и страст, с която учи, годините за Цветан Лазаров в Германия никак не са леки.
През пролетта на 1926 г. вече е дипломиран аероинженер. Започва работа в Държавна аеропланна работилница – ДАР Божурище. Годините, прекарани там, се оказват изключително продуктивни за Цветан Лазаров. През 1932 година се появява ДАР-6 – лек и прост за пилотиране учебен самолет, който удивлява всички специалисти, включително и западните.
През следващите години той продължава да усъвършенства идеите си и на бял свят се появяват нови и нови модели като ДАР-9, ДАР-10А и ДАР-10Ф (А означава двигател Алфа Ромео, а Ф – Фиат).
ДАР-10 - Wikiwand
След края на Втората световна война България изнася първи самолети за Югославия. И до днес в музея в Загреб може да се види ДАР-9 в цветовете на Югославските ВВС.
В България е имало три предприятия, които са се занимавали със самолетно производство:
Държавна аеропланна работилница в Божурище
Държавна самолетна фабрика в Ловеч
Български Капрони – италианска фирма за строеж на самолети в Казанлък.
В Казанлък са строени единствените двумоторни самолети в България - Новини  За Казанлък | Другите новини за Казанлък
През тези години България е била една от европейските сили в авиацията. Произвели сме над 1100 самолета и сме били на 7-мо място в света по авиационно производство.
Но през 50-те години мрачни облаци надвисват над българската авиация. След продължителен съветски натиск срещу нашето самолетостроене постепенно българското правителство е принудено да намали и по-късно да спре производството на български самолети. В държавната самолетна фабрика в Ловеч започват да се произвеждат колела и мотопеди.
От самолетна фабрика, през производство на "Балкан", "Москвич" и "Фиат" до  Next.e.GO - Asenovgrad.NET
Има и много срамен акт в историята ни – през януари 1960 година нарочна комисия решава да се унищожи цялата техническа документация на създадените 25 конструкции български аероплани, някои от които са били уникални. Били са унищожени и техните прототипи, днес българският „ДАР-10“ може да се види в техническия музей в Загреб, у нас няма.
/Стефан Станчев/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here