СЛАВИ ТРИФОНОВ УЧРЕДЯВА ДНЕС „НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА“

0
2091

Засилено участие на гражданите в управлението, мажоритарен избор на депутатите и намаляването на броя им от 240 на 120. Задължително гласуване. Пряк избор на главния прокурор.

Това са част от основните цели, които ще си постави учредяващата се днес партия на телевизионния водещ и шоумен Слави Трифонов. Учредителното събрание на „Няма такава държава“ е насрочено за днес в ранния следобед в хотел в столицата.

Трифонов и хората около него решиха да запазят пълно мълчание преди създаването на формацията, като отказват дори да коментират дали лично Трифонов ще я оглави. Не е известно все още и кой влиза в инициативния комитет, приел на 26 юли учредителна декларация на бъдещата формация, както и имената на тези 500 човека, които по закон трябва да подкрепят документа, за да бъде сформирана партията.

Друг ключов въпрос, който днес се очаква да намери поне частичен отговор е, какъв сигнал ще даде Трифонов за евентуални бъдещи взаимоотношения с останалите политически сили. Засега той е дал да се разбере, че е срещу „статуквото“, като приближени до него тълкуват че в това влизат ако не всички, то почти всички традиционни и досегашни партии.

Неясно за момента остава и какъв ход ще предприеме Трифонов за предстоящите след по-малко от месец местни избори – той не може да участва със свои кандидати, но би могъл да даде директна или индиректна подкрепа, сигнал за подкрепа за някои от участниците във вота. А това според досегашните социологически прогнози и коментари на анализатори може да е от съществено значение.

Според последните данни на „Алфа Рисърч“ партия на Слави Трифонов би влязла в парламента с четвърти резултат, близък до този на ДПС – 8.3 на сто.

Част от идеите, като намаляване на броя на депутатите, мажоритарни избори и др. са близки до въпросите, които екипът на шоуто на Трифонов опита да подложи на национален референдум преди три години. Част от тях бяха отхвърлени от Конституционния съд, защото изискват свикване на Велико народно събрание. Други като задължителното гласуване, мажоритарните избори и държавната субсидия от един лев на глас за партиите получиха подкрепа от избирателите, но не достатъчна, за да станат задължително закони.

Сега тези и други отхвърлени идеи ще залегнат и в програмата на бъдещата формация.

Според закона в днешното учредително събрание трябва да присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права, подписали декларацията. Те трябва да гласуват устав и да изберат ръководни органи. А след това документите да бъдат подадени за съдебна регистрация.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here