СЛЪНЧЕВО И ДНЕС, ОТ УТРЕ ВРЕМЕТО СЕ РАЗВАЛЯ

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври, според прогнозата на климатолога проф. Георги Рачев

0
2020

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. 

„Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента, още от 1 септември. Хората почувстваха как стана доста по-хладно сутрин. Празничният 22 септември ще бъде много хубав. На обяд навсякъде в България ще бъде слънчево и много топло”, каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Нова ТВ.

Днес ще бъде слънчево. Сутринта ще е и почти тихо, и минимални температури в повечето места ще са между 4 и 9 градуса; на отделни места в котловинните полета и в североизточните райони са възможни и първите есенни слани.

Минимални температури в Пловдив и областта ще са 6 градуса, а максималните ще достигнат до 24.

В понеделник денят също ще започне със слънце и ниски минимални температури, но от запад облачността ще се увеличи и към вечерта и през нощта срещу вторник на отделни места ще превали. 

Професор Рачев направи и прогноза за настъпващия октомври. „30 градуса – това е максималната температура, която ще се наблюдава през този месец. Той ще бъде малко по-топъл от нормалното и засега прогнозите са, че няма да бъде и толкова дъждовен”.

Оказва се, че изпращаме най-топлото лято в Северното полукълбо. „Сушата преобладава. Ако ноември и декември се окажат топли, нищо чудно да се случи чудо и 2019 г. да се окаже най-топлата година, откакто се водят метеорологични наблюдения”, обобщи проф. Рачев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here