СКАЛАТА ЕЛ ПЕНОН ДЕ ГУАТАПЕ В КОЛУМБИЯ – МЯСТО КЪДЕТО СИ ПО-БЛИЗО ДО БОГ

0
4452

Едно от най-необикновените скални образувания в света – Ел Пенон де Гуатапе – се намира в Колумбия, на границата между градовете Ел Пенон и Гуатапе и поради тази причина туристическата атракция е известна с няколкото си имена. Някои я наричат „Камъкът на Ел Пенон“, докато жителите на Гуатапе си я знаят като „Скалата на Гуатапе“.

Необикновената скала се намира в Андите, на около 400 километра северозападно от колумбийската столица Богота и със сигурност това не е подходящо място за хора със страх от височини!

Масивното скално образувание, което в миналото е било място за поклонение на индианското племе Тахамис, е с почти изцяло гладки склонове с изключение на една дълга вдлъбнатина от северната страна. Вътре в нея е построена дървена стълба със 740 стъпала, които са единственият начин за изкачване до върха… и то само срещу равностойността, в месна валута, равняваща се на 2 американски долара. Обектът е отворен за посещения от туристи от 8:00 ч. до 18:00 ч.

Стълбите са единственият начин, за да се изкачи близо 220-метровата скала, но със сигурност всяко усилие си заслужава предвид невероятната 360-градусова гледка, откриваща се към множеството езера и островчета в планината. Любопитен факт е, че югоизточните части на скалата се намират на цели 2135 метра надморска височина!

В близост до основата на Скалата, която е дълга 285 метра и широка 110 метра, има сергии за храна и магазини за пазаруване. На около половината път нагоре по стълбите има светилище на Богородица. 

Когато туристите успеят да се изкачат до върха на скалата, пред тях се открива великолепна гледка с много езера и острови. Освен това най-отгоре има няколко религиозни реликви и триетажна кула за наблюдение.

През последните години изкачването на Ел Пенон де Гуатапе се е превърнало в популярна туристическа атракция в Колумбия, като всяка година хиляди хора покоряват върха. От 1940 година насам скалата е обявена за национален паметник на културата.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here