ЩЕ ХОДИТЕ В ГЪРЦИЯ НА МОРЕ? ЕТО КАКВИ ЦЕНИ ВИ ОЧАКВАТ ТОВА ЛЯТО

Храните са по-евтини от миналата година, заради намаления ДДС

0
2430

Сърби, унгарци, германци и българи са най-многобройните туристи през летния сезон в съседна Гърция, пише Portalb.mk. В някои крайбрежни курорти, според гръцките снабдители и търговци, тази година има намален брой туристи в сравнение с миналата година, но някои от домакините твърдят, че все още се очаква покачване на туристите.

Какви са цените на по-големите и по-малките пазари на храни, колко струват бензинът и таксите ще научите от следващият ни материал?

Скромен обяд в ресторант от 25 евро до 30 евро?

„Цените в ресторантите, таверните не са се променили значително от  миналата година ”казва служител на гръцка таверна в туристическия курорт Неа Врасна.

Цените на храните в ресторантите варират в зависимост от местоположението и привлекателността на курорта. Така, популярното гръцко сувлаки се продава от 2.5 до 3.0 евро, бирата от 300 мл струва от 3 евро или повече, порция пържени картофи се таксува за 4.5 евро, а известната порция „Бифтеки“ струва 6 евро. Прочутата „гръцка салата“ в ресторантите се продава от 5 до 6 евро и струва повече на по-атрактивните места

Някои ресторантьори в курорта Ставрос твърдят, че в сравнение с миналия юни има по-малко туристи.

„Сега имаме по-малко гости, мисля, че част от резервациите са отменени поради миналогодишните наводнения, променливото време е една от причините за намаления брой туристи. Що се отнася до гръцките, местните туристи, те искат да си починат. Обявените предсрочни избори в Гърция не оказват съществено влияние върху вътрешния туризъм ”, казва един собственик на ресторанта и с усмивка добавя:

„Гърците първо искат да се изкъпят в морето и след това да гласуват“.Собственикът допълнително обяснява, че предсрочните избори няма да имат отрицателно въздействие върху туризма, тъй като в Гърция половината от избирателите не гласуват. Това, че местните туристи са важни за цялостния туристически поток, показват уикендите, когато има вълна от гръцки туристи в туристическите курорти – идват за уикенда и си тръгват.

А част от търговците в Ставрос твърдят, че през юни този оборот бележи по-малък оборот в сравнение с миналата година поради намаления брой туристи.
„Мисля, че една от причините за намаления брой туристи е нестабилното време и прогнозите, че може би това лято ще бъде дъждовно.

Друга причина са резервациите, предлагани от Турция на туристи от от Русия и целите Балкани, защото предлагат атрактивни цени. Самите турци, които традиционно идват на гръцките острови, сега са по-малко, защото с понижението на стойността на турската лира, почивката в Гърция стана скъпа, ” отбелязва собственик на гръцки магазин.

Част от търговците в Ставрос смятат, че все още е рано да се прецени, че този сезон е по-слаб, очаквайки, че летният връх все още предстои, и добавят, че всеки сезон на това място отварят 40 нови „легла“ за туристите.

Цени за храна по супермаркетите…

Цените на хранителните продукти в магазините според някои служители са намалени в сравнение с миналия сезон и поради основна причина е намаленият данък от 23% на 13% .

„Чрез намаляване на данъка от 23% на 13% за някои продукти, ние свалихме цените за шоколад, бонбони, сладкарски изделия, сметана, тестени изделия. Имаме, например, 300 грама гръцки крем, който струваше 2 евро, а сега се продава за 0,99 евро, „обяснява продавачът на един от по-малките магазини.

В магазините цената на безалкохолните напитки, газирани и негазирани, варира от 0,63 евро до 0,80 евро. В магазините цената на местната и вносна бира не се различава значително, така че бирата от 500 мл струва 1,25 евро или 1,39 евро за вносна. Шоколадово мляко от 500 мл на основните пазари се продава за 1,70 евро, докато кисело мляко от 200 мг струва около 1,20 евро.

Известните гръцки хлебни изделия от 100 до 200 грама се продават от 0,44 евро до 0,70 евро в зависимост от пълнежа, а популярните разточителни гръцки сарми „от 280 грама порцията по  1,54 евро в по-големите магазини до 1,60 евро в по-малките магазини. Литър зехтин се продава на цена от 3,99 евро.

Такси, цени на горивата…

Само на магистралата Егнатия, която свързва Изтока и Запада на Гърция, т.е. от турската до албанската граница, има голям брой пътни такси, но новата част на магистралата, която изобилства с тунели, все още няма тол бариери. Част от гърците, с които разговаряхме, заявиха, че правителството на Гърция скоро планира да построи нови пунктове за събиране на такси.

Цените на пътните такси варират в зависимост от вида на превозното средство и местоположението, така че можете да платите такси от 1,20 евро до 2,40 евро за кола, която се движи по този път.

По-скъпите пътни такси са по Егейската магистрала, водеща до популярните места за почивка като Лептокария и Пеласгия, които също са много посещавани от българи. По този маршрут цените на пътните такси стигат до 4 евро.

В Гърция събирането на пътни такси не е автоматизирано и не е възможно да се плаща с карта. Бензинът и това лято се продава на „европейски цени“. Така литър суперевро 95 се продава за 1,64 евро, бензин 100 струва 1,85 евро, а цената на дизела е 1,36 евро на литър.

Гърция е една от най-атрактивните дестинации и за македонските туристи – повече от 1 милион граждани на Република Северна Македония са посетили страната миналата година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here