Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предупреди за опити за външна намеса и манипулиране на резултатите от изборите за Европарламент, предаде Дойче веле, цитиран от news.bg.

Междувременно работните групи по стратегически комуникации (StratCom) на Европейската служба по външна политика анализират и публикуват разкритията за намеса от страна на Русия в политическите процеси, напомня изданието.

„Преживяваме цифрова надпревара във въоръжаването“, подчерта Йоурова.

По думите й, предстоящите избори на 23-26 май са съдбовни за Европа.

„Не бива да допускаме изкривяване на изборните резултати в нито една страна-членка“, призова еврокомисарят по правосъдието. Тя смята, че Русия е източник на подобно злонамерено влияние.

Йоурова предупреди, че организираните кампании за дезинформиране на гражданите целят засилване на поляризацията.

От своя страна министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичус също предупреди за руската намеса.

„Европа трябва да е нащрек“, посочи Линкявичус, цитиран от Redaktionsnetzwerk Deutschland.

„Не бива да сме наивни. Москва се опитва да създаде устойчива нестабилност в ЕС и да я използва за собствените си интереси“, предупреди той.

По думите му, изборите за ЕП са изпитание, което ще покаже работи ли механизмът за защита на изборните резултати от манипулации.

The New York Times също предупреди, че сайтове и акаунти в социалните мрежи, свързани с Русия и с близките до нея крайнодесни движения разпространяват дезинформация. Те целят да провокират разделение и да засилват недоверието към системните партии.

Според експертите на ЕС, тактиката на опитите за намеса е много сходна с действията на Москва по отношение на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Посочва се, че например акаунти във Facebook, Twitter и групи в WhatsApp публикуват дезинформация за ЕС и НАТО, изкривяват реалната картина по отношение на тема като миграцията.

Целта на подобни действия е „нещо повече от изборите“, коментира бившият анализатор на ФБР Даниел Джоунс. Намесата на Москва е насочена към подкопаване на доверието в институциите и в самата демокрация.

Дезинформаторите се стремят да разрушат всичко, което е изградено след Втората световна война.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here