ШИПКОВОТО ВИНО – БИЛКОВ ЕЛИКСИР НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

0
5181

За това вино столетницата баба Велка, споделя: „У баби! Чудно – хубаво шипково винце… по чашка вечер си сръбвам – пийвам… така от както се помня… много помага… тук болежка, там болежка – с винце се лекувам баби!“

Ето и нейната рецепта за виното:

  • 1 кг. добре узрели пресни шипки /може и 800 гр. сушени/;
  • 1 кг. захар;
  • 5 л. вода.

Шипките се мият и подсушават добре. Те се слагат в плик, след което се завиват с кърпа. Приготвя се чукче за месо и шипките се начукват добре. Важно е всички шипки да бъдат начукани, за да бъде изпълнена рецептата както трябва.

Към технологията ще добавим – за да ферментира се поставя в сместа парченце мая, разтворена в хладка вода. Съдът в който се приготвя виното не трябва да е от метал, за да се запази полезния витамин С. Трябва да се избягва излагането му на пряка слънчева светлина и да не е плътно затворен, т.е. да може винцето да „диша“.

Държи се на топло място около 15-20 дни. Може да се пие още по време на ферментацията. Тогава има качествата на слабо алкохолно витаминозна напитка. След ферментацията се прецежда и вече притежава пълните качества на едно първокласно шипково (плодово) вино.

Шипката е естествен извор на красота и здраве, който действа от вътре на вън. Освен огромните дози витамин С, който съдържа в нея също така има и витамини А, В1, В2, В6, Е, К, Р, както и редица важни за тялото микроелементи и вещества като пектин, минерални соли, слаби киселини, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, натрий, желязо и други.

В комбинация с флавоноидите те се превръщат в перфектни антиоксиданти, които забавят процесите на стареене, помагат за регенерацията на клетките и прочистването на вече мъртвите от организма, активизират защитните свойства на кожата като я предразполагат към самовъзстановяване.

Освен това шипката засилва мозъчната дейност, предпазва от цироза и има силата да повлияе съсирващо на кръвта при отворени рани или кръвотечения. При дамите регулира месечния цикъл и заздравява яйчниците.

Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки на шипката стимулират образуването на червени кръвни клетки, повишават работоспособността и засилват съпротивителните сили на организма (особено в късна есен, през зимата и в ранна пролет).

Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини се препоръчва прием при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

Доказано е, че при правенето на чай, вино и мармалади плодът не губи много от полезните си вещества въпреки процеса на обработка.”

За приготвянето на винена напитка шипките е най-добре да се берат през есента, когато плодът е напълно узрял (познава се по тъмночервения цвят) и съдържанието на захари (предимно захароза) е най-високо. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here