Шанхайската Кула – Символ На Съвременния Китай

0
319

Съвременният Китай се разраства и се развива с бързи темпове. Това е особено вярно за град Шанхай, във връзка с което често се нарича Източен Париж. През последните няколко десетилетия тя придоби статута на основен финансов и икономически център не само в Китай, но и по целия свят. В един от неговите бизнес райони, като гъби след дъжд, десетки модерни небостъргачи с офиси и банки са се разраснали, всеки от които може да бъде наречен безопасно истински архитектурен шедьовър. Каквото и да е било, на фона на тях, една сграда, която се превърна в местен символ, се откроява – Шанхайската телевизионна кула, известна като „Ориенталска перла“. Сред всички други подобни структури в Азия, тя е с най-голяма височина.

Модерен Китай

Изграждането на съоръжението, чийто проект е проектиран от китайския инженер Джия Хуанчен, продължи четири години. Шанхайската кула се намира в сърцето на бизнес района, на източния бряг на Хуанпу и е заобиколен от мостове. Силуетите им приличат на гигантски влечуги. Сградата е пусната в експлоатация през 1995 година. Най-високата му точка е на ниво 468 метра, а приблизителното тегло е 120 хиляди тона.

Независимо от това, въображението не е толкова големината на сградата, колкото архитектурния й дизайн, който не се повтаря никъде другаде на планетата. В външния вид на небостъргача традиционните китайски концепции хармонично се комбинират със съвременните технологии. В основата му са разположени стоманобетонни цилиндри, чийто диаметър е равен на девет метра. Кулата е сякаш се е струпала единадесет огромни сфери, които се смятат за перли. Трите най-големи от тези топки имат функционална цел.

Най-ниският етаж на небостъргача се разпределя за историческия музей в Шанхай. Удивителните му интериорни и восъчни фигури, които се намират вътре, ясно и ярко отразяват живота на местните хора. Жанрските епизоди от реалния живот са пресъздадени от смарагди, ахати, перли, нефрит и яспис на огромен екран, изработен от естествен камък. Шанхай Сити

Във всяка от сферите, които са един от основните конструктивни елементи, има галерии и магазини. В най-ниското място функционира „Космическия град“ – развлекателен център, чиито посетители имат възможност да се потопи в света на научната фантастика и да преценят какви съвременни технологични постижения са направили съвременният Китай. Средната част на сградата е предназначена за бизнес хотелски комплекс, който включва конферентни зали и 25 стаи. Над втората сфера е ресторантът „Пърл на Изтока“, който е най-високата институция по рода си в Азия. Друга от характеристиките му е, че той се върти около собствената си ос (една оборота на час). Третата сфера е разположена на надморска височина 267 метра. Използва се основно под формата на платформа за наблюдение. Заедно с това има концертна зала, клуб и магазини.

Подобно на други телевизионни кули на света, „Ориенталска перла“ преди всичко трябва да осигурява телевизионно и радио излъчване. С тази задача тя се справя безупречно. В момента тя излъчва излъчванията на девет телевизионни канала и десет радиостанции. Радиусът на разпространение на сигнала е около 44 мили.

Шанхайската кула

Непосредствено след изграждането му кулата се превръща в основен символ на града. В това отношение не е чудно огромното туристическо значение на небостъргача, който привлича средно 2,8 милиона пътници годишно. За посетителите в оптималните условия се създават: има музей, магазини, магазини за сувенири, ресторанти и други институции, които позволяват голямо свободно време.

Както вече бе отбелязано по-горе, Шанхайската кула има няколко платформи за гледане. Най-високата от тях е на 360 метра. Незабравими импресии могат да се получат дори от самия процес на изкачване. Само три асансьора от шест действащи тук са вдигнати тук. Две от тях могат да транспортират едновременно не повече от 30 души. Скоростта им е 7 м / сек. Последният асансьор, наречен космически модул, е двуетажен и развива 4 m / s. Две от палубите могат да съдържат общо 50 пътника.

От най-високата точка се открива уникална, спираща дъха гледка към град Шанхай. Както се вижда от прегледите на туристите, това е много по-красиво, отколкото метрополията изглежда вечер. В същото време трябва да се отбележи, че с ясно и ясно време река Яндзъ може да се види добре.

Кулата на мира

Цената на входния билет, давайки право на посещение на всички платформи за наблюдение на кулата, е 200 юана.

Когато посещавате сграда, е забранено да носите не само пробождащи и нарязващи предмети, но и вода и запалки.

Първоначално Шанхайската кула трябваше да бъде изпълнена в бледо зелен цвят. По-късно дизайнерите отхвърлиха тази идея поради факта, че самият град е ярък и динамичен. С други думи, сградата би изглеждала скучна и изгубена на фона.

В зависимост от времето на деня, цветът на сградата може да варира от светло розово до перлено, а през нощта светлината се включва.

Шанхайската кула има вторите най-бързи асансьори в света, с максимална скорост от 20,5 метра в секунда (74 км/ч). Всичките шест асансьора са придружени от женски лекари.

На 37-ия етаж е най-високата вътрешна градина в китайски стил Half Garden.
Тук, на етажи 84-110, се намира вторият най-висок хотел в света – J Hotel.
Спираловидната форма придава на Кулата ултрамодерен вид.
Източик: bg.delachieve.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here