Седем дни на надежда: Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС на 1 юли!

0
103

На 1 юли 2024 г. президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на коалицията ГЕРБ-СДС, в съответствие с член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България.-пишат plovdiv-info.com

Това ще се случи в 9:00 часа сутринта. ГЕРБ-СДС, като най-голямата парламентарна група, ще разполага със седем дни, за да изпълни мандата. Ако не успеят, президентът ще връчи втория мандат на втората политическа формация, ДПС. Ако и те не съумеят да съставят правителство, третият мандат ще бъде връчен по избор на президента на друга парламентарна група.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че ще предложи правителство на малцинството, като ДПС е заявило готовност да подкрепи това предложение. В същото време коалицията ПП-ДБ (Продължаваме Промяната – Демократична България) твърдо остава в опозиция и няма да подкрепи предложението на ГЕРБ​.

Позициите на другите партии са също ясни. „Възраждане“ с лидер Костадин Костадинов заявиха, че няма да подкрепят нито ГЕРБ, нито ДПС, и предлагат създаване на коалиция „Анти ГЕРБ-ДПС“ с останалите партии. БСП също са против подкрепата на правителство, водено от ГЕРБ или ДПС, като виждат възможност за създаване на експертно правителство на националното спасение с третия мандат и са готови да преговарят с всички формации за това​​.

Други парламентарни партии като „Има такъв народ“ (ИТН) и „Величие“ също имаха срещи с президента. ИТН предложиха създаването на експертен кабинет, докато „Величие“ настоява за програмно правителство​​.

Тези политически маневри показват значителни разлики и напрежение между различните партии, което създава сложна политическа ситуация в България.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here