СБИТЕН- ЗАБРАВЕНАТА СЛАВЯНСКА НАПИТКА

Значението на думата сбитен идва от името „бит“ и от глагола „събирам“. Това се дължи на факта, че напитката се прави с помощта на два различни съда и накрая се събира. Медът се настойва в единият съд, а лечебните билки в другият.

0
692

 Тя е най-старата напитка, правена от мед, вода и подправки.

Напитки на базата на мед са правени от почти всички древни народи в Европа. Славяните, скандинавците, германците, гърците и други, са били в състояние да правят такива напитки. Наред с меда и подправките, понякога са добавяли и мая, за да може напитката да ферментира.

До 17 век в Русия се е използвала предимно рецептата за безалкохолен сбитен. Това е било по-скоро здравословна напитка, с която са се затопляли през студеното време.

Напитката сбитен е била толкова популярна, че можем да я сравним с модерните в днешно време чай или кафе. Преди тези две напитки да навлезнат масово, в миналото самовара е работил само за направата на сбитен. Имало е дори така нареченият „пушен сбитен“, който е бил продаван на обществени места. За тази цел е имало хора, които са се занимавали с производството на сбитен, като са ги наричали „сбитници“. Търговците носели самовар пълен с тази билкова напитка и са я продавали на всички желаещи.

Какво е сбитен?

Значението на думата сбитен идва от името „бит“ и от глагола „събирам“. Това се дължи на факта, че напитката се прави с помощта на два различни съда и накрая се събира. Медът се настойва в единият съд, а лечебните билки в другият. След това съдържанието се смесва, за да се получи една-единствена напитка. Във втората версия се казва, че името идва от думите „събирам“ и „кондензирам“. В крайна сметка сбитен е концентрирана напитка. Силата му в алкохолната версия е 4% -7%, а в безалкохолната – 1%.

Полезни свойства

Ползите от напитката сбитен са били известни на нашите предци. Тази медено-билкова течност е богата на протеини, въглехидрати, витамини A, B, C, PP, E. Също така в нейният състав има органични киселини и микроелементи. Помага при болки в корема, физическо напрежение, настинки. Тъй като е приготвен на базата на лечебни билки, употребата на тази полезна напитка може да подобри кръвообращението, но и да ускори метаболизма, да разшири кръвоносните съдове и да нормализира храносмилането. В допълнение, сбитен е продукт с висока хранителна стойност, така че употребата му добавя сила за целия ден.

Как да направим меден сбитен?

  • Мед – 1 кг
  • Пресен хмел – 20 грама
  • Подправки и билки на вкус (жълт кантарион, звездовиден анасон, мащерка, шипка, канела, индийско орехче и т.н.)
  • Вода – 4 литра

Разделяме водата в два различни съда – 0,5 л и 3,5 л, като ги оставяме да кипнат. След кипването на малкия съд, махаме от котлона и добавяме билките и подправките, за да се запарят. В големият съд слагаме меда и го оставяме на слаб огън за около 2 часа. Разбъркваме и отпенваме през това време. Добавяме хмела и оставяме пак на слаб огън за още 1 час. Отстраняваме готовата течност от котлона и добавяме билковата запарка към нея. Разбъркваме хубаво и прецеждаме. След като се охлади прехвърляме в бутилки и съхраняваме на студено. Може и в хладилник. Пие се студено или топло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here