Съветниците в „Родопи” гласуваха против референдума в Белащица

0
538

Общинският съвет в „Родопи” гласува „против” предложението за насрочването на референдум в село Белащица за присъединяването  към Пловдив.  На общинската сесия провела се преди два дни, 8 от съветниците гласуваха „за“, 12 „против“ и 6 „въздържали се”.

Предложението за референдум идва след определение на  Върховният административен съд, които отхвърлиха жалбата на Павел Михайлов срещу решението на пловдивския местен парламент за референдума в Белащица.

Определението на ВАС на практика легитимира решението на Община Пловдив да приеме село Белащица в своята територия. В тази връзка областният управител Ангел Стоев, съгласно Закона за административното и териториално деление на Република България, изпраща писмо до председателя на Общинският съвет на „Родопи“ Георги Цанков. В него той предлага Общинският съвет да вземе решение за провеждането на референдум на територията на населеното място.

Към писмото на Ангел Стоев има и докладна записка, в която се иска от Инициативният комитет референдумът за присъединяването на Белащица да се проведе на 23 юли. Въпросът към него да е: „Искате ли село Белащица,запазвайки статута  си на село,да се отдели от Община „Родопи” и да се присъедини към Община Пловдив. Хората ще могат да отговаря с „Да” и „Не”.

Оттук насетне следва областният управител да насрочи дата на референдума, като след днешното гласуване то ще бъде забавено с няколко месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here