СЪВЕТНИЦИ И ДИРЕКТОРИ НА ГРАДИНИ В ОБЩИНА „РОДОПИ“ С ОБЩА КАУЗА

Те се обединиха в усилията си за подобряване на условията в детските градини, които се посещават от 1030 деца

0
2974
Докато в миналият мандат директорите са били привиквани поединично в кабинета на кмета, в този мандат всички решават заедно съдбата на поверените им заведения, в едно с общинските съветници

На провелата се среща, която се състоя в залата на Общинския съвет присъстваха членовете на Постоянната комисия по образование към ОбС-Родопи с председател  Кремена Цанкова, Илина Вутова – зам.-председател, Пламен Кабаков, Ангел Рахов,  Георги Митрев, Кера Тошева и Бюлент Шакир, както и общинските съветници от ГЕРБ Галина Вълева и Величка Стоичкова.

Директорите благодариха на съветниците за отделеното време и вниманието, за подчертано новият подход в тяхната работа по проблемите на образованието, след което започнаха един по един да докладват за положението в поверените им детски заведения.

В Брани поле има 114 деца. Материалната база е лоша. Сградата е топла, но тъй като е стара, температурата трудно се поддържа.

В съседното село Белащица има 101 деца. Има и желание от страна на жителите на селото за откриване на детска ясла. Според директора на градината има проблем с двора на детското заведение, който е с циментова настилка, на места с доста неравности, което го прави опасен за децата. Кухненското помещение е за ремонт и ел. уредите са за смяна. Сградата се отоплява трудно, поради лоша отоплителна система, която не отговаря на изискванията и се налага да включват допълнително отопление.

Брестник се похвали, че има действаща млечна кухня, а в Устина има около 80 деца в 2 предучилищни групи. В градината в Цалапица също има млечна кухня. Марково има 90 деца, които са в смесени групи. Освен това сградата е тясна и в лошо състояние. Причината за това са тесните помещения в сградата. Дворът на градината в Марково е в отлично състояние и е поддържан, но сградата е с амортизирана. Ел. инсталацията е слаба и често падат бушоните и спира токът в сградата.

В кметското село Първенец стана ясно, че има 150 деца, но съоръженията в двора са стари, а в кухнята е необходим ремонт. Като цяло базата е остаряла.

В селата Златитрап и Кадиево детските градини са с един директор г-жа Дафовска. В Златитрап има 46 деца, които запълват капацитета на сградата. В Кадиево има тенденция за намаляване броя на децата. Общо в двете сгради на детските градини има 80 деца. Ел. инсталацията е слаба, често падат бушоните. Дори е имало случай, в който е станало късо съединение, създало предпоставка за пожар.

В Брестовица има 102 деца, които са в две сгради. Има ясла и детската градина, в която има 5 групи. Градината има огромен двор, но той се поддържа трудно и е покрит с трева. За директорката на детската градина е важно децата да играят в здравословна среда.

В Ягодово децата са разделени в 4 групи, в които има общо 90 деца. Съществува обособена сграда за обособяване на детска ясла, но все още не е обзаведена.  Ягодово няма млечна кухня , но има желание от страна на родителите такава да бъде отворена.

Крумово- 90 деца. Имат нужда от разширение на сградата и ремонт, поради остарялата база. Също се налага да се смесват групи.

Като генерален проблем, след дискусията и изказаните мнения, от страна на присъстващите директори, се очерта остарелият и амортизиран сграден фонд. Проблем са и дворовете на детските заведения, които са неподдържани, с остарели катерушки, люлки и пързалки. Всички директори споделиха, че там, където има ясли има недостиг на медицински сестри, които да се грижат за децата. Директорите обясниха и нуждата от климатици през лятото. Тъй като проблемите им са сходни, те поканиха постоянната комисия да ги посети на място, за да се запознае от първо лице.

Някои от директорите изказаха мнение, че крайно време да се актуализира месечната такса, която не отговаря на новите реалности, като се увеличи с минимум 5 лева.

На срещата присъства и Любка Панайотова-началник отдел „Образование“, която обясни, че има предвидена обществена поръчка за нови ел. уреди. Председателят на постоянната комисия-Кремена Цанкова предложи на директорите да представят в докладни записки от какви точно уреди се нуждаят. Тя заяви своята готовност да подготви докладна записка до кмета на общината за осигуряване на обучение, за сметка на общинския бюджет, на персонала в детските заведения по здравословни и безопасни условия на труд.

Председателят на общински съвет Георги Цанков съобщи, че в бюджет 2020 има предвидени средства за текущи ремонти на детските градини в общината. Шефът на местният парламент обясни че, както той, така и кметът на общината имат желание да се направят максимален брой подобрения в базата на детските градини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here