САУДИТСКА АРАБИЯ ЩЕ ЗАСАЖДА 50 МИЛИАРДА ДЪРВЕТА

0
744

Саудитските власти обявиха мащабна инициатива, насочена към защита на Близкия изток от изменението на климата.

Дом на някои от най-големите, най-сухите и най-горещите пустини, Саудитска Арабия е изключително силно застрашена от повишаващите се глобални температури, както и нейните съседи в Персийския залив.

Инициативите Green Green и Green Middle East имат за цел да вземат наградата за най-мащабното засаждане на дървета в света – 50 милиарда бройки трябва да бъдат засадени, е комбинация с усилията да удвоят размера на защитените територии на Кралството и да създадат огромен стремеж към зелена енергия, който би намалил глобалните въглеродни емисии с 8% и вътрешните емисии с 60%.

Ясно осъзнавайки, че богатството им зависи от изкопаеми горива, инициативите се стремят да създадат 50% зелена енергия до края на десетилетието.

„Като водещ световен производител на петрол, ние сме напълно наясно с нашата отговорност за напредъка в борбата срещу климатичната криза и че точно както играхме водеща роля в стабилизирането на енергийните пазари по време на петролната и газовата ера, ще работим за водеща роля в настъпващата зелена ера “, казват саудитските власти в разговор с Arab News.

Във вътрешен план Саудитска Арабия страда от опустиняване, изтощаващи пясъчни бури и ниски валежи. Обличането на градовете в зеленина и използването на изкуствена промяна на климата за увеличаване на валежите, ще бъде съчетано с усилия за съживяване на емблематичната арабска дива природа и за издигане на съществуващите защитени пустинни и морски екосистеми до 30% от суверенната територия на страната.

В целия широк Близкия изток, Саудитска Арабия планира да помогне на страните да инсталират по-модерни и ефективни въглеводородни технологии, които ще намалят емисиите. Повече подробности за конкретните методи и стратегии на програмата ще бъдат обявени през следващата година.

„Това е само началото. Кралството, регионът и светът като цяло трябва да се движат напред с ускорени темпове в борбата срещу изменението на климата.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here