САУДИТСКА АРАБИЯ НЯМА ДА ПРАВИ БИЗНЕС С МЕЖДУНАРОДНИ КОМПАНИИ БЕЗ МЕСТНИ ЦЕНТРАЛИ

0
209

Самоуверено и неочаквано Саудитска Арабия обяви, че до 2024 година нейното правителство ще спре да прави бизнес с международни компании, чиито регионални централи не са в кралството, съобщи Си Ен Би Си. Новината предизвика смут сред инвеститори, банкери и емигрантски работници.
През последните години Саудитска Арабия се позиционираше като място за централни офиси в кампанията си за създаване на работни места в частния сектор и диверсификация на икономиката си като част от Визията на престолонаследника Мохамед бин Салман 2030.

Сега обаче това се превръща в ултиматум за някои: или да преместят централата си в кралството, или да изгубят доходоносни държавни договори. Според регионални анализатори и финансови специалисти тази стъпка по всяка вероятност е насочена срещу Дубай. Кралство Саудитска Арабия възнамерява да прекрати сключването на договори с компании и търговски институции с регионални централи, които не се намират в кралството.

Мярката ще включва агенции, институции и фондове, собственост на правителството, и ще влезе в сила на 1 януари 2024 година информира Саудитската агенция по печата, цитирана от БТА.

Засега политиката изглежда ще се прилага само за фирми, които правят бизнес с правителството. Онези, които не преместят централите си в Саудитска Арабия, все още могат да работят в частния сектор, уточнява Си Ен Би Си. ОАЕ е на 16-о място според индекса на Световната банка колко лесно се прави бизнес, докато Саудитска Арабия е на 63-а позиция в тази класация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here