СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИЯ! ОТБЕЛЯЗВАМЕ 142 ГОДИНИ ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

Годишнината ще бъде отбелязана с национално честване на историческия връх

0
2104

Преди 142 години от 21 до 26 август 1877 г. българското опълчение и руските войски под командването на генерал Столетов удържат военна победа над командваната от Сюлейман паша турска армия.

С тази победа се осуетяват плановете на турското командване войската да премине Стара планина и да се съедини с частите при гр. Плевен и четириъгълника Русе–Шумен–Варна–Силистра. Шипченската епопея е считана е за най-тежката битка на Българското опълчение през Освободителната война.

Годишнината ще бъде отбелязана с национално честване на историческия връх.

През 2019 г. Националното честване на Шипченската епопея ще бъде под знака на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата на връх Свети Никола.

В 12 часa президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, ще бъде отслужена  заупокойна молитва. Час по-късно започва въстановката на шипченските боеве. Тържествената заря-проверка ще е от 21 часа.

Заради  националното честване  „Шипченска епопея – 2019“  днес се налагат ограничения в движението в района. От 8.00 до 20.00 часа проходът „Шипка“ ще бъде затворен за преминаване на всички моторни превозни средства, с изключение на автобусния междуградски транспорт. От 18.00  до 22.00 часа,  заради предстоящите концерт и заря, ще бъде спряно движението през площад „Възраждане“ в Габрово.

Възможни са временни затруднения в придвижването на автомобилите в района на честванията, казват от Областната дирекция на МВР в Габрово.

Затова от там молят всички  стриктно да изпълняват разпорежданията на служителите на реда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here