С винени дегустации и археологически турове община „Родопи“ отбеляза Европейските дни на наследството

0
405

С винени дегустации в с. Брестовица и туристически обход на археологическите забележителности на с. Ситово, община „Родопи“ се включи този уикенд – 17 и 18 септември, за първи път в инициативата Европейски дни на наследството 2022 г. Те се провеждат за 39 път у нас.

Дегустациите в Брестовица се проведоха във Влаховата къща, паметник на културата от местно значение, и събраха в двата почивни дни десетки почитатели на доброто вино и качествените мезета. На откриването на събитието присъстваха кметът на общината Павел Михайлов, зам.-областния управител Иванка Петкова, председателят на ОбС “Родопи“ Георги Цанков, зам.-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев, бивши депутати и настоящи общински съветници, много гости.

 „Местната култура и традиции са заложени в характера на жителите на нашата община. Затова трябва да ги пазим в автентичния им вид и да ги предаваме на поколенията след нас.“, каза кметът на общината Павел Михайлов при откриването. Той поздрави участващите в изложението производители – Винарска изба „Джинвира“- с. Брестовица, „Вила Юстина“- с. Устина, „Вила Винифера“ – с. Брестовица, Винарска изба „Бендида“ – с. Брестовица, мандра „Златно руно Вършилов с-ие“ – с. Брестник, Кулинарна работилница „Сърнегор агро“- с. Марково, мандра „Каймакани“ и др.

Председателят на Общинския съвет Георги Цанков също поздрави всички участници и гости и отбеляза със задоволство присъствието на едни от водещите винарски изби в региона. „Винаги съм смятал, че общината и местният бизнес, трябва да са добри партньори и да си взаимодействат  в името на общия ни просперитет.“, каза още Цанков. Той даде пример с фермерските пазари в Германия и Зелената седмица и изрази надеждата си, че този първи опит за събиране на местния бизнес, ще сложи началото на една добра традиция.

„Фактът, че започваме на християнския празник Вяра, Надежда и Любов, е добър знак, че нещата ще имат своето развитие“, допълни още Цанков.

Стотици посетители преминаха през Влаховата къща в двата Дни на отворените врати. Част от тях проявиха интерес към историята на къщата, която е известна като скривалището на Левски в този край. Други дойдоха привлечени от доброто вино и фермерските продукти, осигурени от местните фирми.

Вторият адрес на Европейските дни на наследството беше село Ситово. Местен планински водач и археологът Елена Бойчева се погрижиха да разведат ентусиастите из най-интересните места в околността – крепостта „Щуда града“, неразчетения и до наши дни Ситовски надпис, аязмото и параклиса „ Свети Никола“. Крайната спирка на туровете беше храмът „Света Петка“, строен 1852 г. Богата трапеза с местни родопски специалитети очакваше гостите в края на разходката им.
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here