С ПРАЗНИЧНА ЛИТУРГИЯ, КУРБАН И МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА МАРКОВО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК

0
634

Празникът на селото е на „Свети дух” – 51 дни след Великден, в деня след Петдесетница, винаги в понеделник, когато се почита Светия дух и се прославя Светата Животворна троица – Бог Отец, Бог Син и Дух Свети, които имат равно достойнство.

На снимката: кметът на село Марково- Десислава Терзиева и кметът на община „Родопи“- Павел Михайлов.

По повод храмовия празник Народно читалище „ Алеко Константинов – 1907” организира празнична програма с участието на Александра Симеонова, ВГ „Звездички”, ТК „Лудория” – Марково, ТК „Лудория” – Крумово, ДТС „Синчец” и ПТФ „Балканджии” и музиката на формация „Паскалев”. Кметът на община „Родопи” поздрави жителите за празника, като им пожела да бъдат живи и здрави, благословени с радост и късмет!

За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския ручей „Свети Дух“ и под кичестия бук се заселил голям род на овчар, наричан Дядото.

От Дядовото село се развило Дедово, популярно в този край с името Дедево.А през 1922 година под многовековния бук и край живителния поток бил издигнат параклис с аязмо „Свети Дух“.

99 години по-късно на това свято и паметно за вярващи и миряни място с дарения и доброволен труд местните построиха заслон. За отдих, срещи и раздумки на дедовчани, гости и туристи.В едноименния параклис в Дедово всички дойдоха, за да си припомнят Плодовете на Духа, които според апостол Павел са „любов, радост, мир, дълготърпение,благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here