С празничен водосвет в храм „Св.вмчца Неделя“ в Храбрино ще бъде отбелязан празника

0
225
Снимка: ХРАБРИНОземци
На 7 юли се чества християнският празник Голяма света Неделя. Гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя) е родена в Мала Азия през III в.

Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, облечена в народна носия. Народният култ към светицата е характерен предимно за земите на Странджа, Сакар, Пирин, Родопите, където празника ѝ наричат Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и още Прясната Неделя. В тези райони и до днес битува вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината” или, че е „майка на неделния ден от седмицата”.

На празника не трябва да се похваща никаква работа. Силно се вярвало, че в противен случай светицата много ще се разсърди и ще накаже с болести и със смърт жените, които са работили. За Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в черква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата. На Голяма св. Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата.

Днес в малкия православен параклис именуван на „Св.вмчца Неделя“ в село Храбрино ще се състои традиционен празник.
Службата ще започне от 11 часа и ще бъде почетен деня с водосвет на Отец Димитър и освещаване на празничната храна-рибена чорба. Параклисът ще е отворен през целият ден за поклонение.
Снимка: ХРАБРИНОземци
На 7 юли имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here