РУСКИТЕ ТУРОПЕРАТОРИ ИСКАТ БЪРЗО ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ- ИМАТ ИНТЕРЕС КЪМ ЗДРАВЕН И БАЛНЕО ТУРИЗЪМ

"Русия е приоритетен туристически пазар за страната ни", заяви министърът на туризма.

0
539

Москва се надява в скоро време да възстанови въздушните връзки между нашите две страни, защото България и Русия разполагат с традиционно отлични отношения в областта на туризма, както на институционално, така и на експертно ниво.

„Русия е приоритетен туристически пазар за страната ни“

Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, Марияна Николова по време на срещата си в Москва с представители на български и руски туроператори.

„Отново бих искала да Ви уверя, че в условията на продължаващата пандемия от COVID-19, България е безопасна туристическа дестинация, която очаква да посрещне своите приятели и гости от Русия“, допълни тя.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА ГАРАНТИРА ЗА БЕЗПРОБЛЕМНОТО И СИГУРНО ПРОТИЧАНЕ НА ЗИМЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН 2020 И ЛЕТЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН 2021, ЗАЯВИ ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ НИКОЛОВА.

„Правя редовно посещения в местата за настаняване и хранене, за да следя за изпълнението на санитарните препоръки  във връзка с коронавируса, увери министърът на туризма присъстващите представители на бизнеса.“

Туроператорите от Русия изявиха своето желание за повече чартъри и развитие на здравен и балнео турисъм.

„Нашата минерална вода има лечебни качества и не случайно немската здравна каса включи България сред държавите, в които ще признава разходите за възстановяване на нейните пенсионери, подчерта Марияна Николова. Туроператорите поставиха и въпроса за издаването на визи. От българска страна, в лицето и на посолството, ни получиха уверение, че срокът,  в който обработват заявките за визи е много съкратен – 3-4 дни, а понякога и до 48 часа.“, коментира още Николова.

Тя посочи и наличието на специална мярка от страна на държавата за подкрепа на чартърните програми – могат да кандидатстват и руски оператори – бюджетът програмата е 55 млн. лв. и ще работи и за сезон 2021-2022.

„Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и които имаха видим ползотворен ефект за туристическия бранш. В международен план усилията ни бяха насочени към максимално бързото възстановяване на входящия туризъм в страната.“, посочи Николова.

„След като първо възстановихме туристообмена с повечето държави членки на ЕС, Министерството на туризма приоритетно се фокусира върху възстановяването на туристопотока с трети страни (извън ЕС), които са основни генериращи туристически пазари. Поетапно бяха отворени границите с Израел, Турция, Молдова, Украйна и Беларус, като първоначално, при посещенията от тези страни се изискваше задължително представяне на PCR-тест или 14-дневна карантина.

Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, което вярвам ще се случи максимално скоро и за което Министерството на туризма работи приоритетно, каза тя и отново припомни, че България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.“, каза в заключение Николова.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here