Руски космонавт постави нов рекорд за най-дълго време в космоса

0
131

Руският космонавт Олег Кононенко постави световен рекорд за общо време, прекарано в космоса, засенчвайки постижението на своя сънародник Генадий Падалка, който регистрира повече от 878 дни в околоземна орбита, съобщи руската космическа корпорация, цитирана от Ройтерс.

В 10:30 ч. българско време Кононенко подобри рекорда, информира Роскосмос. Очаква се Кононенко да достигне общо 1000 дни в космоса на 5 юни, като до края на септември той ще има 1110 дни, прекарани извън Земята.

„Летя в космоса, за да правя любимото си нещо, а не да поставям рекорди“, посочва Кононенко пред ТАСС в интервю от Международната космическа станция (МКС).

„Гордея се с всичките си постижения, но повече се гордея, че рекордът за обща продължителност на човешкия престой в космоса все още се държи от руски космонавт“, добавя той.

59-годишният Кононенко побеждава Падалка, който натрупа общо 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди в космоса, съобщава Роскосмос.

Съветският съюз засенчи Запада в първите години на космическата надпревара, като първи изстреля сателит в орбита около Земята – Спутник 1 през 1957 г. – а след това изкара в космоса и първия човек – съветския космонавт Юрий Гагарин – през 1961 г.

Но след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. руската космическа програма се бори с огромен недостиг на финансиране и корупция.

Длъжностни лица при президента Владимир Путин многократно са обещавали да обърнат внимание на упадъка на руските космически програми, въпреки че все още остават сериозни проблеми за решаване, коментират космически анализатори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here