РУМЕН РАДЕВ: ИМАМЕ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ С ЛИПСАТА НА ДОВЕРИЕ В ДЪРЖАВНОСТТА

0
2061

Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Затова вчера свиках Консултативния съвет за национална сигурност, снех доверието си от председателя на антикорупционната комисия и с писмо поканих неговия заместник да представи доклад за това, какво е свършено в борбата с корупцията. Смятам за редно докато не се установи с пълноценно разследване истината, председателят на КПКОНПИ да остане встрани.

Органите, които следят за наличие на корупция трябва да бъдат пример за чистота. Днес имаме сериозен проблем с липсата на доверие в държавността. С подадените оставки партиите казват, че проблемът е приключен. Този въпрос може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата.

Ако искаме наистина функционираща правова държава, към всеки, който се е отклонил от закона, трябва да се подходи с цялата строгост на самия закон. На предстоящия КСНС не трябва да разглеждаме само какви мерки да бъдат взети спрямо нарушителите, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми при управленски решения, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички.

Румен Радев/Facebook

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here