РУКОЛАТА- ВКУСНА САЛАТА, ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО НИ

Тя помага при диабет, сърдечно-съдови заболявания, насърчава имунната система, повишава енергията .

0
298

Рукола, или за да бъдем по-точни  Eruca sativa на латиница, е член от семейството brassica, което най-често се консумира като зелени зеленчуци. Растението произхожда от района на Средиземно море, но към днешна дата се отглежда в много части на света.

В Древен Египет от нея се е правила специална напитка за младоженеца по време на сватбата, защото се е считала за мощен афродизиак. В Древен Рим тази зеления е била главна подправка на масата на богатите. В азиатските страни с нея се лекуват болки в стомаха и гърлото, а в Индия маслото от рукола се използва за лечение на заболявания по кожата.

В наши дни руколата е популярна в цял свят, тя се отглежда на много места, а любовта към пиперливите й листа се дължи на изобилието от полезни свойства. Това растение не остава никого равнодушен, специфичният й вкус или те покорява завинаги или не се понася изобщо. Най-често се използва като съставка в смесени зелени салати, но в Италия, а все по-често и в България, може да се намери и като  добавка към пицата. Има  богат, пиперлив и изключително силен вкус за листен зелен зеленчук.

Много хора смятат руколата за грозен зеленчук, тъй като наподобява листата на обществения враг номер едно в градината – глухарчето. Листата са дълбоко перисто-лопастни с четири до десет малки странични дяла и голям терминален лоб.

Много изследвания са предполагат, че увеличаването на консумацията на растителни храни като рукола намалява риска от затлъстяване.

Тя помага при диабет, сърдечно-съдови заболявания, като същевременно насърчава имунната система, повишава енергията .

Рак

През последните 30 години яденето на голямо количество кръстоцветни зеленчуци е свързано с по-нисък риск от рак, като рак на белите дробове и дебелото черво.

Сулфарафанът, наличен в руколата, в момента се проучва заради способността му да забавя или възпрепятства рака и заболявания, свързани с рак на меланома, езофагия, простатата и панкреаса.

Изследванията сочат че сулфорафанът може да инхибира ензима хистон деацетилаза (HDAC), известен, че участва в прогресията на раковите клетки.

Способността да се спре HDAC ензимите може да направи храните, съдържащи сулфарафан, потенциално мощна част от лечението на рака в бъдеще.

Лесно разпознати кръстоцветни зеленчуци включват броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле, ряпа и зеле, както и по-малко известната рукола.

Руколата също съдържа хлорофил, за който се знар, че е ефективен при блокиране на канцерогенните ефекти на хетероцикличните амини, генерирани при печене на храни при висока температура.

Превенция на остеопорозата

Ниският прием на витамин К е свързан с по-висок риск от фрактура на костите.

Адекватното потребление на витамин К подобрява здравето на костите като действа като модификатор на протеините на костната матрица, като подобрява абсорбцията на калций и намалява екскрецията на калция в урината.

Руколата също допринася за Вашата ежедневна нужда от калций, осигурявайки 64 милиграма в 2 чаши.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here