Рогош, Войводиново и Скутаре обраха наградите в пролетния празник на Община Марица

0
190

Пролетният празник на Община „Марица“ започна с химна на България в заседателната зала на администрацията, където се проведе тържествено награждаване на победителите в конкурса на тема: „Община Марица – моят роден край“. В него се включиха 120 подрастващи със свои есета, мултимедийни презентации и рисунки от всички училища.

„Позволете ми от мое име и от името на администрацията да ви поздравя с празника на нашата община, който се провежда на светлия християнски празник Благовещение. На този ден нека си пожелаем добрите вести, добротата, късмета, просперитета никога да не спират. Благодаря на всички вас, деца, за уникалните произведения, посветени за празника на прекрасната ни община, които сътворихте. Благодаря на преподавателите за помощта. Имаме чудесни деца и съм спокоен, че бъдещето на Община Марица ще продължи в същия възходящ ход, който сме поели от самото й създаване преди 36 години“, заяви кметът Димитър Иванов. Той уточни, че работата на журито е била изключително затруднена при оценяването, защото всички творби са прекрасни.

В категорията за най-добро есе първото място бе присъдено на 13-годишния Илиан Карапачов от Рогош, второто – на Атанас Чолаков от Бенковски, а трета награда бе присъдена на Кристина Гинова от Труд. С поощрителен приз бе удостоена 10-годишната Ана-Михаела Стоянова от Маноле. В конкурса за презентации бяха отличени четири мултимедийни проекта. За най-атрактивна бе обявена творбата на Мирослав Данков и Славян Димитров от Войсил. Трето място бе присъдено на Юсеин Асенов и Атанас Комитски от Маноле, а с втора награда бе отличен проектът на 12-годишния Иван Христев от Костиево. С първо място, грамота и таблет бе удостоена мултимедийната презентация на Мария Кокова от Строево. В нея тя разказва за забележителните обекти в родното си село.

„Забележителностите в Строево са паметната плоча на загиналите руски войници, паметникът на участниците във войните и тракийската гробница, която първо е била могила, но след като са я открили, в нея са намерени два гроба на възрастни и един на малко дете. Учените са установили, че гробницата е на тракийски цар. Едно от доказателствата за това твърдение е, че при разкопките е намерен златен лист от лавров венец. Там са открити части от глинени съдове от римската епоха и мраморна плоча, върху която е изобразена богиня“, сподели 12-годишната Мария.

В конкурса за рисунка участниците бяха разпределени в две възрастови групи, като при учениците до 12 години с първа награда бе отличен Патрик Бирол от Бенковски, с втора – Ивета Костова от Войводиново, а третото място бе присъдено на Дария Малинова от Войсил. Във втора възрастова група журито удостои с първа награда творбата на 14-годишната Пепа Димитрова от Костиево. С второ място бе отличена рисунката на Моника Атанасова от Труд, а с трето – Юлия Рангелова от Рогош. Поощрителни награди бяха връчени на 13-годишната Василена Славкова от Бенковски и 14-годишната Денислава Георгиева от Труд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here