РЕТРО СПОМЕН ЗА КРАСИВАТА ГРОЗДОБЕРАЧКА

0
545

По-възрастните ни читатели сигурно си спомнят как изглеждаше банкнотата от 2 лева преди промените, емисия 1962 г.Млада берачка с нежни ръце държи натежали гроздове.Това е Кина Гърбова, която е вече е на 75 години.Тя е единственият обикновен човек, намерил място върху националната ни валута от онова време.

Снимката е правена в ученически й години, а пътят от малкия град до на-масовите банкноти е повече от случаен.През есента на 1960 г. 17 – годишната Кина, в 10- и клас в гимназията, била на бригада.Беряли грозде в лозята на Сухиндол, който от край време се слави като един от центровете на лозарството и винарството.Там я снима известния софийският фотограф Любомир Чаракчиев. Той снима близо 200 момичета, като подбира и изпраща само няколко фотографии на изложба в Германската демократична Република. Снимката с Кина спечелва първо място.

На банкнотата от 2 лева е поместена наградената в ГДР фотография с лика на Кина Гърбова. Гроздоберачката от Сухиндол научава за това, едва когато банкнотата излиза от печат, а малко по-късно ѝ се обажда и самият фотограф, за да потвърди.

Самата Кина работи първоначално като домакин в стола на местна детска градина, а после дълго време като готвач и домакин в стола на сухиндолския Винзавод.

Никой никога не ѝ е искал разрешението, нито ѝ е заплащал за това, че нейното лице краси най-използваната българска банкнота – с 34-годишен стаж от 1962 до 1996 г.

Общинският съвет на община Сухиндол обявява Кина Гърбова за почетен гражданин през 2015 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here