Река Първенецка пресъхна, Димитър Колев сезира областния управител (СНИМКИ и ВИДЕО)

0
756

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев е изпратил сигнал до областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев, с който го уведомява, че река Първенецка, известна още като Дерменка, е напълно пресъхнала в западната част на Пловдив. В уведомлението той настоява областният управител да вземе спешни мерки, за да бъде установена причината за липсата на вода.

„Днес получих сигнал, че река Първенецка е напълно пресъхнала. След като се уверих в това на място, сезирах областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев за изясняване на случая и предприемане на своевременни действия. Получих уверение, че компетентните институции ще бъдат сезирани и проблемът ще бъде разрешен, за което благодаря на областния управител за бързата реакция“, написа на профила си във Facebook кметът на район „Западен“.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че е възстановен опожареният въжен мост над река “Първенецка”. С помощта на отдел Строително ремонтни дейности на спортната инфраструктура към ОП “Жилфонд” са подменени изцяло изгорелите и компрометирани носещи греди и дъсчената настилка, след това бяха импрегнирани, за да се увеличи животът им и намали негативното влияние от атмосферните условия върху дървения материал. Прегледани и поправени са и металните носещи елементи и въжета, които след това са пребоядисани, съобщи заместник-кметът на район „Западен“ Димитър Караилиев.

Река Първенецка или Дерменка, както е известна, извира на 1816 метра надморска височина, на 500 м западно от връх Модър в Западните Родопи под името Рибеново дере. Тече в посока север-североизток в дълбока, гъсто залесена долина. След ДГС „Тъмръш“ (на мястото на заличеното село Тъмръш) се нарича Тъмръшка река. След устието на най-големия си приток Лилковска (Дормушевска) река навлиза в много дълбок и красив каньон. Преди село Храбрино излиза от каньона, а при село Първенец навлиза в Горнотракийската низина, където коритото ѝ е коригирано с водозащитни диги. Влива се отдясно в река Марица, в западната част на Пловдив.

/newslife.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here