Референдумът в Белащица за отделяне от „Родопи“ ще е на 17 декември

0
157

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев подписа днес заповед за провеждането на местен референдум в с. Белащица. Допитването е насрочено за 17 декември 2023 г. Въпросът, на който трябва да отворят жителите е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

д-р инж. Илия Зюмбилев

„Издавам тази заповед по искане на Инициативния комитет и въпреки бездействието или противодействието на Община Родопи, която с административни хватки се опита да осуети законното право на хората да вземат решения по значими за тях въпроси. Ръководството на общината и Общинският съвет пренебрегнаха Конституцията на Република България, която казва, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в нея. Една от формите, е именно референдумът. Той е един от най-силните инструменти за осъществяване на пряка демокрация“. Това коментира областният управител при подписването на заповедта, която е в изпълнение на законовите срокове.

Д-р Зюмбилев подчерта, че са налице всички основания за насрочване на допитването, тъй като има ясно решение от приемащата страна – Общински съвет – Пловдив за промяна на границите, има непроизнасяне от страна на Общински съвет – „Родопи“, а на 11 август в Областна администрация има официално внесено мотивирано искане от Инициативния комитет за провеждане на допитването. По служебен път бе изискана подписката на Инициативния комитет и беше направен преглед.
Със заповедта на областния управител се определя редът и начинът за провеждане на
референдума. Организационно-техническата подготовка трябва да се извърши от Община Родопи, както и финансирането. Изборният процес се осъществява от Общинската избирателна комисия.

/ www.marica.bg/

Ние се чудим защо Белащица иска да се отдели от общината си? Защо хората са готови да напуснат община “Родопи“ и да се присъединят към съседната Пловдив?

Едно населено място, което само пожелава да напусне формата в която се намира, говори, че някъде в отношението към него нещо куца.

Жителите на Белащица споделят, че почти всички работят в Пловдив, но плащат данъци в „Родопи“, а не получават нужните услуги и инвестиции.

След обстоен анализ и обсъждания на всички юридически казуси, областния управител стига до извода, че решението за напускане трябва да бъде взето от жителите на Белашица.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here