РЕДЖЕП ЕРДОГАН ПРЕТЪРПЯ ТЕЖЪК УДАР, ОЧАКВАТ СЕ ПРОМЕНИ В ТУРЦИЯ

0
1906
Снимка: Al Jazeera

Бяха необходими три месеца и две гласувания, но опозицията в крайна сметка убедително спечели и повторните избори за кмет на Истанбул, отбелязва ДПА.

Агенцията оценява резултатите като сериозен удар за могъщия турски президент и подчертава, че макар вчерашните избори да бяха местни, на тях се гледаше като на сериозен тест за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Повторното поражение за управляващите в Истанбул е изключително притеснително за президента и може да отслаби хватката му върху властта, смятана доскоро за желязна, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира анализатори, които смятат, че загубата за управляващите може да доведе до промени в правителството и някои корекции във външната политика на Турция.

Изненада на вчерашните избори бе фактът, че партията на Ердоган отстъпи дори в райони, смятани за нейни бастиони, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Официалните резултати още не са обявени, но при преброени 99,37 на сто от бюлетините е ясно, че изборите за кмет на Истанбул са спечелени от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия, за когото са гласували 54,03 на сто. Съперникът му от управляващата партия Бинали Йълдъръм получи подкрепата на 45,09 на сто от гласувалите. Той призна, че е изгубил и поздрави Имамоглу.

Кметското място на най-големия турски град вече беше спечелено от Имамоглу на 31 март, но управляващите заявиха, че е имало нарушения при гласуването, оспориха победата му и се стигна до повтаряне на изборите. Той ги спечели още по-убедително, отколкото през март, когато разликата между него и Йълдъръм беше около 14 000 гласа, а този път – 800 000 гласа.

В речта си вчера Имамоглу заяви: „Това не е победа, това е ново начало „. Ерата на поляризацията завърши, започна ерата на уважението и любовта, каза той.
Истанбул е водещ за турската икономика, град с доходни инфраструктурни проекти за много милиони долари, който осигурява една трета от БВП на Турция. Разходната част на бюджета му за 2019 г. е 23,9 милиарда лири (4,08 милиарда долара), отбелязва ДПА.

Имамоглу е обещал да разкрие подробности за „разхищенията“ и „корупция“ на градските власти при управлението на Партията на справедливостта и развитието. Тя обаче все още контролира местния парламент, освен това цялата власт е в ръцете на правителството в Анкара, което може рязко да ореже ресурсите на Истанбул.

Междувременно президентэт Реджеп Тайип Ердоган поздрави кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу за победата му на повторните избори за кмет на Истанбул. Ердоган отправи своето поздравление не пред телевизионните камери, а чрез социалните медии.

„Според неофициалните резултати Екрем Имамоглу печели днешния вот за кмет на голямата община на Истанбул. И аз го поздравявам за тази победа,“ написа Ердоган на страницата си в Тwitter.

Държавният глава изрази пожелание резултатите от вота да бъдат полезни за всички.

В същото време Ердоган, който произнасяше публична реч след всеки вот, който от 25 години насам бе спечелван все от неговата партия, този път няма да произнесе такава реч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here