РАЗТРЕВОЖЕНИ МАЙКИ ОТ КРУМОВО АЛАРМИРАТ ЗА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ СЪС ЗАКУСКИТЕ НА ДЕЦАТА СИ

9
3147

С редакцията на Родопи-инфо се свързаха група разтревожени майки от пловдивското село Крумово, които алармираха за наболял проблем в тяхното населено место.

„Здравейте! Виждаме, че сте сериозна медия и се надяваме да ни обърнете внимание. Пишат ви майки и родители на ученици от ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово. Проблемите ни са свързани с изхранването на децата ни в училището.“, съобщават разтревожените родители.

Според сигнала до нас, проблемите с изхранването на децата в училището в Крумово са два.

Първо, в края на миналата година наемателят на училищната лафка в училището на децата напуска и те реално няма от къде да си купуват храна и закуски, през междучасията.   Общината така и не намира време да направи нужното, за да я отдаде под наем, до момента. Въпросната лафка е общинска собственост и директорът на училището е с вързани ръце. Поради тези причини децата са принудени да ходят до близките магазини, рискувайки всекидневно, като пресичат главната улица.

„Не дай си Боже, някой ден да пострада дете, докато пресича заради това безхаберие на общинските управници.“ – пишат разтревожените родители.

Вторият проблем, според разтревожените майки е свързан с недоволството им от качеството на безплатните закуските, които се доставят на деца им в училище ОУ „Христо Ботев“ -Крумово.

„Многократно сме поставяли въпроса, пред директорите на училището, да се смени фирмата, но те са безсилни, защото тя е на директора на отдел „Образование“ в община „Родопи“ Любка Панайотова, която е приближена на кмета Спасов и ни отказват.“ – продължават жалбата си майките от Крумово.

Според техния сигнал името на фирмата е „Родопска закуска“ и смятат, че това е сериозен конфликт на интереси, но на никой не му пука, а страдат децата най-вече.

Заинтересувани от сигнала от Родопи-инфо направихме свое разследване, от което изскочиха доста интересни и любопитни неща.

Оказа се, че безплатните закуски за децата от І до ІV клас постоянно са обект на справедливия гняв на родителите на учениците в с. Крумово.

Според нормативните документи закуските се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 0,50 и 1,50  без ДДС, на дете, на ден.

Преди време министъра на образованието е предложил обществените съвети да могат да влияят при сключването на договорите между училището и фирмата-доставчик, като родителите я одобряват, или не, по точкова система. Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, излъгали родителите и съответно – децата.

Оказа се, че преди време директорите са качвали, на интернет страниците си, обявления за набиране на предложения за доставка на закуските, сега вече няма такова изискване и никъде няма информация кой доставя закуски, на какви цени и за какъв срок.

След сигнала, получен в Родопи инфо, и направена справка в търговския регистър се оказва, че в Основно училище „Христо Ботев“ с. Крумово безплатните закуски се доставят от фирма „Родопска закуска”, която е собственост на Димитър Любенов Крумов.

Същият е баща на Любка Панайотова началник отдел „Образование, здравеопазване и култура” в община „Родопи”.

Има ли конфликт на интереси, поради факта, че директорите на училищата са на нейно подчинение и доколко тя има правомощия, като началник отдел над директорите на учебните заведения се надяваме да изяснят съответните органи, след като се заемат със случая.

Дали фирмата на бащата на началника на отдел „Образование, здравеопазване и култура” в община „Родопи” доставя закуски и в други училища на територията на община „Родопи“ няма как да разберем, тъй като информацията не е публично достъпна.

Каква е цената, на която училището заплаща закуските, обект на недоволството на родителите, на фирма „Родопска закуска” също не е ясно? 

От държавния бюджет се отпускат около 50 стотинки на дете без ДДС, а всяко училището, по свое усмотрение, може да доплаща още толкова за 1 закуска.

9 КОМЕНТАРА

 1. Независимо дали Пламен Спасов ще стане кмет за трети път, или не, АЗ ЛИЧНО ЩЕ ПОДАМ СИГНАЛ до новия Главен Прокурор г-н Гешев, до Премиера Бойко Борисов, до Етичната комисия към Народното събрание, до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси – нека добре разнищят казуса със безплатните закуски в община Родопи и фирмата за банички на Началничката на отдел Образование и Култура Любка Панайотова. Г-н Борисов каза, че след местните избори ще разчиства къщичката на ГЕРБ точно от такива самозабравили се управляващи дерибеи по места. Точно такива случаи иска Бойко да му се изпращат, разбира се подплатени с факти и доказателства. И ви гарантирам, че това няма да го оставя така, хубаво да знаете. Вие сте позор за ГЕРБ, господа.

 2. В момента се получава така: горепосочената г-жа началник отдел образование и кмет на община Родопи в момента от години върти бизнес с общинските училища чрез семейната си фирма под егидата на Спасов кандидат кмет!
  Ех ех ех къде е тая Етична комисия???

 3. Ей, чета чета и много завистници много нещо. То не беше конфликти на интереси, то не беше морал, то не беше качеството, то какво ли не?
  Бойко много ще им се зарадва на всички като разбере как неговите хора хранят децата!!!
  Работят хората за изхранването на хората, работа,работа и пак работа!

 4. Нищо няма да им направят, защото Спасов ги пази а прокурор от ВКС ги пази всички по права роднинска връзка. Затова само в тяхното заведение ,,Диабло,, в центъра на Крумово се пуши вътре, въпреки актовете. А на НЕПЪЛНОЛЕТНИ им се дават да пушат и наргилета там. Каква пародия- отдел образование, култура и наргилета за децата!!!

 5. Мале, мале, мале. Пламенчо яко го е карал през просото, да позволи такъв явен и очебиен конфликт на интереси!!! И то при цялата кохорта от юрисконсулти и адвокати, с които се е заобградил. Ми той плаче за прокурор, че и за затвор! Мъка ще му е , ако не спечели /купи/ изборите, дано да си е заделил достатъчно парички, че ще му трябват доста за адвокати, пък Божиковите взимат скъпо и прескъпо….

 6. Та само това ли е?Директора на училището в Белащица, изпълнява поръчки за стотици хиляди левове в община Родопи, всеки е сложи пръста в меда, няма недоволен, който е приближен до тях.
  А за закуските е трагедия, стигна се до там, че да печелят и от децата.На сестра ми децата учат в Пловдив, разликата в закуските е огромна, дават се здравословни бисквити, салатен микс +дресинг, плодова салата, само веднъж седмично е сандвич, а в Крумово всеки ден тестоооо, да може повече да печелят, ай стига моля ви се вие сте за публично унижение.Как не ви е срам и ще кажете, че завиждаме на Любка Панайотова

 7. Много ми е интересно за какво и на кого да завиждат недоволните родители? На Любка Панайотова ли трябва да завиждат, че като началник на отдел Образование е обхванала всички училища в община Родопи да си пробутва некачествените закуски? В края на краищата родителите са в правото си да са недоволни, защото закуските са изключително и само тестени, с никакъв друг материал вътре. После защо децата затлъстявали и боледували? А за конфликта на интереси няма да коментират, нека с това се заемат компетентните органи, има си комисия за конфликт на интереси, има прокуратура и прочее институции. И най-накрая има и едно нещо, което се нарича МОРАЛ !!!!

 8. Много са си вкусни и хубави закуските. Това че шепа родители завиждат и се оплакват а явно и предизборно го правят това не значи че повечето са недоволни!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here