РАЗДАДОХА ПРОДУКТИТЕ ПО СХЕМИТЕ „УЧИЛИЩЕН ПЛОД“ И „УЧИЛИЩНО МЛЯКО“ В ОБЩИНА СТАМБОЛИЙСКИ

1
2198

Доставките по двете мерки „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ временно бяха прекратени заради коронавирус пандемията, която затвори училищата и детските градини, след обявяване на карантината.

Мярката има социално-икономически ефект и цели да подпомогне както семействата на децата, така и производителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти. Продуктите, които се раздават са българско производство,

това е и причината да се доставят краставици на децата, А не банани.

От 28.04.2020 г. стартира раздаването на продуктите по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в учебните заведения в община Стамболийски.

На всяко дете се полага над 2 килограма краставици и над 0,400 кг. кашкавал.

Администрацията на община Стамболийски е създала отлична организация, много родители се възползваха от продуктите, които се полагат на децата.

Директори споделиха, че продуктите са били добре опаковани, кашкавала е бил в срок на годност, краставиците свежи и пресни.

От Родопи-инфо се свързахме с фирмата доставчик и от там ни увериха, че служители на фирмата се тествани за COVID -19, продуктите са пакетирани при строго спазване на санитарните изисквания и противоепидемични мерки. Обекта в който е пакетирана стоката е дезинфекциран многократно с цел спокойствието на фирмата и крайния получател.

Напомняме, че схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ са създадени не за изхранване на децата в учебните заведения, а за подобряване на хранителните навици на децата и учениците чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

На дете се полага за една доставка 30 грама кашкавал и 200 грама плод или зеленчук.

Обикновено доставките се извършват най-много два пъти седмично, програмата стартира от 1 ноември 2019 г. и приключва края на месец май 2020 г..

Доставките, които се раздават на децата в извънредно положение са за периода 13 март – 13 май, за учебната година броя доставки по Училищен плод са 46, а за Училищно мляко 50, някои доставчици имат останали по 5 доставки, други по 10 доставки за периода 13 март – 13 май, причината да имат различен брой доставки е, че някои доставчици са стартирали от 1 ноември, други от 15 ноември. Тоест за цялата учебна година на дете се полагат общо 1.500 кг кашкавал. и 9.200 кг. плод или зеленчук.

Всичко това не беше разяснено от страна на ДФ „Земеделие” и родителите останаха разочаровани и огорчени, че фирмите доставчици или  някой друг по веригата ощетява дажбата на децата.

Родопи-инфо извърши проверка на каква цена се заплащат краставиците от Държавен фонд „Земеделие” на доставчиците.

Цената на краставиците е 2,62 лв./кг, а на ябълките на 1,59 лв/кг.

Бърза анкета на Родопи-инфо сред някои от доставчиците по двете програми показа, че същите не могат да получат парите си от ДФ „Земеделие” с месеци!

Въпреки че, за да получат плодовете, зеленчуците и млечните доставчиците трябва да заплатят стоката на производителите веднага, самите те трябва да чакат от 3 до 4 месеца, след направената доставка, своите средства, след дълга, тромава и бюрократична процедура.

1 КОМЕНТАР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here