Расте недостигът на берачи на череши в Пловдивско

Заплащането за бране на плодовете е много ниско.

0
145

Дърветата в Родопската яка и Тракийската низина бяха доста натежали с череши. В началото на май производителите споделиха, че се очаква да извадят много добра реколта.

Най-рано у нас зрее сортът „Косара“, който берем около 15-20 май, а след това идва ред на френския „Бигеро бероа“, с който са засадени доста масиви в полите на Родопите, Тракийската низина и почти из цялата страна. Черешите виреят и на по-каменисти и неплодородни почви и затова у нас се седят масово и отстъпват само на сливите и ябълките“, коментира Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив.

Черешовата кампания тази година се различава значително, заради по-топлото време в някои региони на страната. То позволява на черешите на юг да узреят значително по-рано – така те излизат на пазара в момент, в който други няма. Така цената, която производителите успяват да договорят е значително по-висока.

Все по-малко са хората обаче, които желаят да се ангажират с брането на череши. Ниската изкупна цена на черешата предопределя и ниската надница, която берачът получава, колкото и да се старае.

Собствениците на големи черешови градини в Куклен и селата Брестник, Белащица, Брани поле и Долни Воден усилено събираха берачи с обяви по вестниците и интернет. Най-често предлаганите надници са от 20 до 30 лв. на ден или по 30-35 стотинки на килограм, като на мераклиите се предлага и превоз от града под тепетата или близките села до черешовите масиви.

Наплив от кандидати да изкарат някой и друг лев с труд няма, тъй като брането на череши не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед, а и трябва да се става доста рано, твърдят запознати.

„Намират се обаче и чевръсти берачи, които правят по 100-150 кг на ден дори и с по-дребни череши. Има и истински виртуози в този занаят, които стигат до 200 кг. В Куклен има една жена, която е истински факир и бере по 250 кг на ден и никога не пада под 200-220 кг“, разказва Никола Казалиев от същия град.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here