ПУТИН ОБЯВИ ЧАСТИЧНА МОБИЛИЗАЦИЯ. ПОЛЕТИТЕ ОТ РУСИЯ СЕ РАЗПРОДАДОХА ЗА МИНУТИ

0
219

Полетите с еднопосочен билет от Русия се разпродадоха буквално за минути, след като по-рано днес руският президент Владимир Путин обяви незабавната мобилизация на 300 000 резервисти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обръщението на Путин, излъчено рано сутринта на запис, предизвика страх и паника, че на мъжете, годни да носят оръжие, повече няма да бъде разрешено да напускат страната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери, че мобилизацията ще бъде ограничена само до тези, които имат опит като професионални войници и че студенти и наборници няма да бъдат свиквани под знамената.

Въпреки това „Гугъл трендс“ показа рязко увеличение на търсенето в „Авиасейлс“ (Aviasales), най-популярният сайт в Русия за покупка на самолетни билети.

Над 1313 души са арестувани в 38 руски градове, съобщи правозащитната организация „ОВД-Инфо“. Неправителствената организация е включена в списъка с чуждестранни агенти, а Роскомнадзор блокира достъпа до нейния сайт за територията на Русия.

„От 1 септември в цяла Русия се води акция срещу мобилизацията за война с Украйна. Публикуваме списък на задържаните в този ден“, пишат от руската правозащитна организация.

Във всяко полицейско управление може да има още арестувани, които не са в публикувания списък. От организацията са публикували имената само на тези, за които има достоверна информация, че имената им може да бъдат публикувани.

В град Москва са арестувани най-малко 536. В различните райони на град Санкт Петербург са арестувани над 524 души.

Служителката на руското вътрешно министерство Ирина Волк заяви, че служителите са прекъснали опитите за организиране на това, което наричат „​​малки протести“. Думите й бяха цитирани от руските медии.

Китайската народноосвободителна армия трябва да се съсредоточи върху подготовката за реална битка, каза президентът Си Дзинпин в сряда, съобщи РИА Новости.

Според местни медии на семинар в Пекин относно националната отбрана и военната реформа китайският лидер изпратил редица инструкции до участниците.

Си Дзинпин подчерта, че въоръжените сили трябва да се „съсредоточат върху подготовката за участие в реални военни действия“. Китайският лидер също така обяви необходимостта от твърдо придържане към пътя за изпълнение на предварително очертаните цели на реформата.

През 2015 г. китайските власти обявиха намерението си да реформират значително въоръжените си сили, за да повишат тяхната ефективност. Си Дзинпин се опитва да създаде ултрамодерна армия, която да може, ако е необходимо, да отблъсне всеки враг. Според него най-важното изискване за армията е нейната боеспособност.

След началото на реформите бяха създадени стратегически ракетни сили, които в момента заедно със сухопътните, въздушните, военноморските сили и Народната въоръжена полиция съставляват китайските въоръжени сили, уточнява РИА Новости.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here